Да ли ће јапанске пензије срушити амерички долар?

Јапан је на корак да распрода амерички дуг од 400 милијарди долара. Повећање понуде државних обвезница отежало би америчкој влади продају нових и финансирање огромног буџетског дефицита

Необуздана државна потрошња драстично је повећала годишњи дефицит, а раст камата је довео Јапан на корак да распрода амерички дуг од 400 милијарди долара. Ово би могло сломити тржиште обвезница и уништити америчке финансије, пише "Вашингтон тајмс".

Извор изненадне потребе Јапана за ликвидношћу је државни пензиони инвестициони фонд, који држи резерве социјалног осигурања скоро сваког јапанског радника. Пошто влада жели да подржи опадајући јен, намерава да прода америчку имовину и купи јапанску.

Износи овде нису тривијални: у фонду је више од 1,5 билиона долара, од чега је 400 милијарди америчких обвезница. Ова конверзија из долара у јене убацила би на тржиште обвезнице чији удео је око 20 одсто нето годишњег задуживања савезне владе.

Повећање понуде обвезница од 20 одсто је огромно када су приноси већ око пет одсто. Већи приноси обвезница повећавају износ камата које се морају платити да би се сервисирао савезни дуг од 35 билиона долара.

"Вашингтон тајмс" подсећа да је Министарство финансија у јуну потрошило рекордних 140 милијарди долара само на камате, што је више од три четвртине прихода од пореза на доходак физичких лица прикупљених у јуну.

Ако Јапан почне да се ослобађа америчких обвезница, то погоршава проблем: повећање понуде државних обвезница отежава америчкој влади продају нових и финансирање огромног буџетског дефицита. Једини начин да се привуче више људи да купују обвезнице биће понуда већих камата, што ће довести до тога да камата на дуг расте још брже галопирајући ка два билиона долара годишње и више.

Многе земље, попут Русије, већ су распродале све своје обвезнице. Кина, други највећи страни власник америчког дуга, продала је трећину обвезница у протеклих пет година. 

Људи широм света губе поверење у способност савезне владе да отплати своје дугове и више не виде долар као сигурну имовину. За само три и по године, долар је изгубио једну петину своје вредности и тако је збрисао милијарде долара богатства власника обвезница широм света.

Ова врста неизвршених обавеза је разлог зашто су неке јапанске банке већ почеле да распродају своје обвезнице, а само једна банка је распродала обвезнице у вредности од 63 милијарде долара. Обвезнице Јапанске поштанске банке, вредне више од 550 милијарди долара, такође би ускоро могле да се пласирају на берзи.

Распродаја се ту не завршава. Пошто јапански државни пензиони инвестициони фонд утиче на све друге пензије у Јапану, још 800 милијарди долара у америчким обвезницама такође би могло да тражи нови финансијски дом.

Наравно, влада би могла да скрати цео овај колапс једноставним смањењем потрошње и враћањем на пут ка фискалној одрживости. На крају крајева, до раста камата не долази ако инвеститори верују да су улагања и даље добра.