Економија

Чланице БРИКС-а очекују колапс међународног монетарног система: Спремне да понуде замену за долар

Извршни директор руске филијале Међународног монетарног фонда Алексеј Можин каже да би земље БРИКС-а могле да створе обрачунску јединицу која би била изграђена на корпи валута пет земаља чланица групе, укључујући бразилски реал, руску рубљу, индијску рупију, кинески јуан и јужноафрички ранд
Чланице БРИКС-а очекују колапс међународног монетарног система: Спремне да понуде замену за доларwww.globallookpress.com © Zhang Yudong

Многе земље БРИКС-а последњих година активно промовишу дедоларизацију и употребу националних валута. Крајем фебруара, руски председник Владимир Путин критиковао је ослањање Запада на доларски финансијски систем и његову злоупотребу за вршење притиска на друге земље.

Извршни директор руске филијале Међународног монетарног фонда Алексеј Можин је за Спутњик изјавио да би земље БРИКС-а могле да обезбеде алтернативу америчком долару ако дође до колапса међународног монетарног система.  

Он је указао да се пуно пише о недостацима садашњег система и да многе публикације помињу БРИКС у контексту да ово удружење може да понуди алтернативу.

Можин указује да би земље БРИКС-а могле да створе обрачунску јединицу која би била изграђена на корпи валута пет земаља чланица групе, укључујући бразилски реал, руску рубљу, индијску рупију, кинески јуан и јужноафрички ранд.

"О овом предлогу се расправља. У случају колапса америчког долара и међународног монетарног система, постојаће потреба да се ова обрачунска јединица претвори у праву валуту подржану робом", рекао је Можин.

Он је додао да постоји могућност да дође до колапса међународног монетарног система.

"Мислим да постоји таква могућност", рекао је Можин у вези са потенцијалним ризиком од колапса међународног монетарног система.

Можин је приметио да се постојећи систем ослања на поверење да је имовина у доларима сигурна.

"Међутим, централне банке и грађани већ купују злато - и друге племените метале - као резултат растућег неповерења у сигурност доларске имовине. Када се поверење изгуби, у глобалној економији ће настати хаос", сматра Можин.

image