Економија

Где је нестало аргентинско злато?

Страхује се да би злато могло да буде заплењено због дугогодишњих судских спорова које су против Аргентине водили страни повериоци
Где је нестало аргентинско злато?Getty © Keystone/Hulton Archive

Аргентинске резерве злата, које износе скоро 62 тоне и вредне су 4,5 милијарди долара чува Централна банка. Међутим, у последње време се нагађа да је само део остао у земљи, док је остатак пребачен у иностранство.

Како пише "Паис", државна администрација председника Хавијера Милеија признала је недавно да је извршен трансфер злата у иностранство, али није прецизирала која количина је у питању, као ни дестинацију или сврху ове акције.

Централна банка такође није објавила никакве детаље. Страхује се да би злато могло да буде заплењено због дугогодишњих судских спорова које су против Аргентине водили страни повериоци.

Информације су стигле из синдиката банкарских радника чији је вођа, Серђо Палацо изнео захтев у складу са Законом о приступу информацијама од јавног значаја питајући Централну банку Републике Аргентине (БЦРА) да ли је постојало било каквих операција за слање златних полуга у иностранство током јуна.

Конкретно, затражио је информације да ли је трансфер извршен 7. и 28. јуна преко "Лумила", приватне фирме за обезбеђење која превози драгоцености, и "Бритиш ервејза". Такође је захтевао да кажу конкретне износе, њихову дестинацију, предузете административне процедуре као и имена званичника који су укључени у то.

БЦРА има 30 дана да одговори, али је прошлог петка министар економије Луис Капуто признао да је операција заиста спроведена.

"То је веома позитиван потез. Ако вам је злато у банци, то је као да поседујете имовину која се не може користити ни за шта. Ако вам је злато ван земље, можете да добијете повраћај. Много је боље да га чувате напољу, где вам нешто плаћају", рекао је он.

Милеи је касније наговестио да је трансфер злата везан за могућност да се користи као залог за рефинансирање кредита. Милеи је рекао да Аргентина већ има на располагању довољно америчких долара да плати доспеће камате за дуг од око 1,6 милијарди долара а која доспева у јануару 2025.

Економисти упозоравају да многе земље настоје да акумулирају злато у страху од евентуалног нарушавања глобалног поретка. Бивши министар економије Мартин Гузман изјавио је да би, ако је циљ Милеија да искористи злато за добијање зајма као кад заложиш бакин накит.

"Дајете злато у замену за доларе. Онда је време да вратите доларе да бисте повратили злато. Ако немате доларе, залагаоница, у овом случају међународна банка задржава злато", упозорава.

Ризик да ће аргентинске националне резерве бити у опасности повезан је са дугогодишњим захтевима међународних кредитора. Земља се суочава са бројним неповољним пресудама у иностранству. Неки сежу чак до 2012. године, када је нафтна компанија ИПФ национализована, или кад је 2001. године Аргентина каснила са плаћањем дуга.

Многи се још сећају када је пре 12 година аргентински брод фрегата Либертад задржана у Гани због тужбе инвестиционих фондова.

image