Економија

Лицемерје ЕУ: Подржавају Украјину да забрани транзит руског гаса а пред истек уговора пуне складишта

"Гаспром" је у јулу у Европу извезао рекордне количине гаса преко гасовода у 2024. години
Лицемерје ЕУ: Подржавају Украјину да забрани транзит руског гаса а пред истек уговора пуне складиштаGetty © Stefano Guidi

Руска енергетска компанија "Гаспром" је у јулу у извезла Европу рекордне количине гаса преко гасовода у 2024. години, преноси Ројтерс позивајући се на своје прорачуне.

Просечан дневни извоз преко гасовода у Европу је износио 91,5 милиона кубних метара у јулу, што је за 12 одсто више у односу на јунских 86,6 милиона кубних метара и за 5,7 одсто више у односу на 81,8 милиона кубних метара у истом месецу прошле године.

Ројтерс наводи да је месечно повећање испорука пре свега одраз завршетка радова на одржавању гасовода "Турски ток" и раста потражње услед складиштења гаса за зиму. 

"Гаспром" је од почетка године извезао 18,3 милијарде кубних метара гаса у Европу, што је знатно мање у односу на период између 2019. и 2020. године када је на врхунцу потражње извезао између 175 и 180.

Ови подаци показују да Европа очигледно жели да се осигура, због неизвесног епилога око дотока руског гаса у ЕУ. Споразум о транзиту преко Украјине који су још 2019. потписали Москва и Кијев, а на основу којег се руски гас и даље допрема у Европску унију истиче последњег дана ове године. Из Кијева увелико прете да ће "заврнути славине" за руски енергент, док европски званичници подржавају Украјину и покушавају да нађу алтернативне изворе снабдевања, док лицемерно пуне складишта руским енергентима.

До сада се то показало као не баш лак задатак, с обзиром да се поједине европске земље, а пре свега Аустрија и Словачка и даље снабдевају овом рутом. Без обзира на сукоб Кијева и Москве, "Гаспром" је наставио да поштује услове уговора о транзиту са украјинским "Нафтогасом".

Брисел је већ затражио од земаља ЕУ да постепено укину увоз руских фосилних горива до 2027. Блок је, како пише "Политико", до сада смањио своју зависност од руског гаса за око две трећине у поређењу са 2021. годином, окрећући се изворима попут Норвешке и САД. Али сада, ЕУ мора да се припреми за другачију врсту проблема.

"Политико" указује да губитак руских залиха преко Украјине може довести до "већих транспортних трошкова", јер земље траже алтернативне руте, док би "накнаде за складиштење" које су уведене између земаља блока могле "учинити ову диверсификацију тежом и скупљом".

Шеф руске нафтне компаније "Росњефт" Игор Сечин је на панелу за енергетику на Међународног економског форума у Санкт Петербургу (СПИЕФ) рекао да су земље ЕУ потрошиле више од 630 милијарди долара на увоз "неруског" гаса у три године до 2023. и указао да је та сума једнака укупној потрошњи гаса у ЕУ у претходних осам година.

image