Свет

Кијев: Од 2025. руски гас неће ићи преко Украјине

Украјинска државна компанија "Нафтогас" саопштила је да неће продужити уговор са руским "Гаспромом" из 2019. године, те ће тако по његовом истеку крајем 2024. руски гас престати да се превози у ЕУ преко украјинске територије
Кијев: Од 2025. руски гас неће ићи преко Украјине© Envato.elements.com

Украјина од краја следеће године више неће продужавати уговор о испоруци руског гаса преко територије Украјине, каже шеф украјинске државне компаније "Нафтогас" Алексеј Чернишов. 

Према његовим речима, постојећи уговор до сада није раскинут само због европских партнера:

"Ми не можемо да данас лишимо неке земље Европске уније, које су, узгред, наши партнери, могућности да добијају природни гас и да се припремају за зиму. Посебно када је реч о земљама које немају излазак на море".

Ипак, председник Русије Владимир Путин недавно је коментарисао испоруку руског гаса у Европу, рекавши да му није јасно због чега данас Европа дозвољава да се транзит врши преко Украјине, а не, на пример, преко Пољске, која је то онемогућила или преко Балтичког мора и Северног тока, који може бити активиран. 

Одговор на то питање сликовито је описао реакцијом: "Ам, и крај", алудирајући на грабљивост украјинске стране када је реч о новцу.

Oн је истакао да зна да новац који Украјина добија од Москве за транзит гаса Кијев користи за јачање својих војних капацитета, али, како је нагласио, Русија је одговоран снабдевач енергентима, који не крши постигнуте договоре. Стога се ова испорука наставља.

image