Економија

Америчка инвестициона компанија ККР жели да купи "Телеком Италија"

ККР има "значајни мањински удео" у власништву "Јунајтед медија" групе, у чијем власнипштву се налазе Нова С и Н1
Америчка инвестициона компанија ККР жели да купи "Телеком Италија"www.globallookpress.com © Waldmüller, via www.imago-image

Америчка инвестициона компанија ККР жели да купи италијанског телекомуникационог гиганта "Телеком Италиа", али само ако да италијанска влада пристане да буде партнер у куповини, преноси "Блумберг".

Разговори између америчке инвестиционе компаније и италијанских званичника о могућој понуди су у току, али она ће бити могућа само у оквиру заједничког подухвата са државном компанијом или ако се успостави ново државно финансијско средство.

ККР је већ власник мањинског удела у "Телеком Италији" вредног две милијарде евра. Та компанија је прошле године већ хтела да купи овог италијанског гиганта, али је њихова понуда од 10,8 милијарди евра одбијена.

Италијанске власти разматрају опције када је у питању "Телеком Италиа", а влада Ђорђе Мелони покушава да пронађе решење за ову компанију која грца у дуговима, преноси "Блумберг".

Циљ је да задржи контролу над својом мрежом након отуђења и искористи прикупљени новац за смањење дуга компаније, који је у последњем кварталу износио око 33 милијарде евра у бруто износу, према подацима "Блумберга".

Главни извршни директор Телекома Италије Пиетро Лабриола, који је именован пре мање од годину дана, фокусирао се на извлачење вредности одвајањем инфраструктурне јединице компаније од њеног комерцијалног пословања и продајом имовине ради смањења дуга.

Компанија је у последње две године такође тежила спајању са мањим ривалом "Опен Фибер", који има подршку државе, са циљем да се избегне дуплирање инвестиција. Тај план је предводио државни зајмодавац "Каса Депосити е Престити", који је прошлог месеца ставио на чекање необавезујућу понуду за мрежу Телекома Италије. "Каса Депосити" поседује око 10 одсто "Телеком Италиа" и контролише "Опен Фибер".

Компанија ККР има "значајни мањински удео" у власништву "Јунајтед медија" групе, у чијем власнипштву се налазе Нова С и Н1.

На челу ККР Глобалног института је Дејвид Петреус, бивши директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) који је отишао са тог места након што је оптужен да је љубавници одавао државне тајне. 

image