Србија и Балкан

Зашто су Н1 и "Нова С" прекинуле емитовање програма?

Шта је иза "мрака" на "независним" телевизијама?
Зашто су Н1 и "Нова С" прекинуле емитовање програма?© Printscreen/N1

Телевизије Н1 и "Нова С" прекинуле су синоћ у поноћ емитовање програма и објавиле телоп на којем на црној позадини пише "Мрак у Србији без слободних медија".

За сада нема званичних објашњења за овакав потез, нити информација до када ће трајати прекид програма ових телевизија.

Запосленима је, како сазнајемо, синоћ саопштена одлука да се у поноћ прекине програм. Не зна се до када ће "мрак" трајати.

Занимљиво је да је емитовање програма на телевизијама које себе представљају као "независне" прекинуто ноћ пред самит лидера ЕУ и Западног Балкана у Тирани, којем присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Неколико дана пре тога, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил је на свом Твитер налогу објавио фотографију састанка са уредницима вести на "Нова С" Јеленом Обућином и Слободаном Геориевим.

Иначе, власник Н1 и "Нове С" је "Јунајтед медија" чији је власник, пак, "Јунајтед група" чији власници су инвестициони фондови који управљају десетинама милијарди долара капитала - већински је "БЦ партнерс", док "значајан мањински удео" има инвестициони фонд ККР.

На челу ККР Глобалног института је Дејвид Петреус, бивши директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА).

"Јунајтед група" настала је из СББ-а, који се, пре него што је добио то име, звао КДС (Кабловски дистрибутивни систем).

"Почетком 2002. Капитални фонд југоисточне Европе (СEEФ) инвестирао је 10 милиона долара у КДС, који је променио име у 'Сербија броудбенд' (Serbia Broadband, СББ). Циљ СЕЕФ-а, вредног 150 милиона долара, био је да обезбеди капитал за развој новог бизниса, ширење и аквизиције. Фондом је иницијално управљао Soros Private Funds Management" америчког милијардера и политичког активисте Џорџа Сороша, откривено је у америчкој дипломатској депеши 07BELGRADE775, намењеној "само за службену употребу", коју је потписао тадашњи амерички амбасадор у Београду Мајкл Полт.

Полтов колега, бивши амерички амбасадор у Србији Камерон Мантер, био је виши саветник у СББ-овом Борду директора.

Пета фреквенција

Како Удружење новинара Србије (УНС) незванично сазнаје, разлог за прекид програма на телевизијама Н1 и "Нова С" је протест због тога што РЕМ не доноси одлуку по конкурсу расписаном за пету фреквенцију.

Рок за доношење одлуке о петој фреквенцији био је 2. децембар.

image