Економија

"Блумберг": Кина игнорише ограничења цене руске нафте

Најмање један контингент ЕСПО нафте продат је у децембру по цени од 68 долара по барелу
"Блумберг": Кина игнорише ограничења цене руске нафте© David McNew / Staff

Руски тип нафте ЕСПО с Далеког истока продаје се у Азији изнад цене коју је ограничио Запад – 60 долара по барелу, пренео је "Блумберг" и констатовао да Москва можда користи сопствене танкере и сама обезбеђује осигурање пошиљки не би ли заобишла мере које су 5. децембра усвојиле земље ЕУ, Г7 и Аустралија.

По информацијама куће "Аргус медија", али и бројних независних кинеских рафинерија које су већ резервисале испоруке нафте за јануар 2023, цена ЕСПО типа овог енергента износиће у том месецу 67,11 долара.

Највећи руски купац нафте Кина није потписала ограничење цена, а подаци с тржишта показују да се послује као и обично.

Независне рафинерије су доминантни купци ЕСПО класе нафте и "не маре баш за горњу границу цене. Они анализирају податке не би ли утврдили да ли пројектоване цене доносе профит или не", рекао је Ројтерсу раније ове недеље један директор рафинерије.

Најмање један контингент ЕСПО нафте продат је у децембру по цени од 68 долара по барелу.

У октобру су медији известили да руски нафтни гигант "Росњефт" ради на томе да купци у регионима који нису под санкцијама што пре добију залихе нафте, те да су купци тражили од "Росњефта" да обезбеди испоруку до крајњег одредишта и покрије трошкове осигурања и транспорта.

Европска унија, земље Г7 и Аустралија увеле су 5. децембра ограничење цена на извоз руске нафте преко мора. Западним компанијама тако је забрањено да пружају осигурање и друге услуге за испоруке руске нафте, осим ако је терет купљен по тој цени или испод ње.

Русија је пак више пута рекла да неће продавати нафту земљама које подржавају ограничење цена.

image
VV inauguration
banner