Русија

Песков: Ускоро одговор Русије Западу на ограничење цене нафте

Портпарол Кремља рекао да Москва не разматра прикључивање нових територија Руској Федерацији
Песков: Ускоро одговор Русије Западу на ограничење цене нафтеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да ће Кремљ убрзо објавити свој одговор на одлуку Запада да уведе горњу границу цене руске нафте, преносе руски медији.

Одговор ће, како каже, бити одговарајући. 

Санкције Запада према Русији које се тичу руске нафте ступиле су на снагу у понедељак, 5. децембра. Европска унија престала је да увози руску нафту која се превози морем, а земље Г7, Аустралија и ЕУ одредиле су и горњу границу цене нафте која се транспортује тим путем. 

Коментаришући специјалну војну операцију, Песков је рекао да Москва не разматра прикључивање нових територија, додајући да, с друге стране, има много посла на потпуној интеграцији четири нова региона која су одлуком грађана на референдуму постала део Руске Федерације.

Песков је додао да ће се Русија фокусирати на потпуном ослобођењу нових територије од украјинских снага. 

Главни циљ специјалне војне операције у Украјини и даље је заштита људи, нагласио је портпарол Кремља и по том питању, како је рекао, ништа се није променило.

Што се тиче ситуације на Криму и у Севастопољу, још увек постоји претња од терористичких напада, оценио је Песков, додајући да власти чине све како би се спречили покушаји Оружаних снага Украјине да ове намере спроведу у дело. 

"Ризици свакако постоје, јер украјинска страна наставља са организовањем терористичких напада – то је прва ствар. Али, с друге стране, информације које имамо нам говоре да се предузимају ефикасне противмере".

Током дана, Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је ухапсила два грађана Севастопоља због сумњи да су украјинској војсци преносили информације о војним објектима Руске Федерације. Како је навела служба, један од њих 2016. године био је врбован од украјинске службе безбедности.

"Актуелни конфликт са Кијевом може се завршити већ сутра", поновио је Песков и додао да је све у рукама кијевских власти. 

За крај, портпарол Кремља рекао је и да се ове године неће прослављати 100 година од оснивања СССР-а, без обзира на чињеницу што је то битан историјски период данашње Русије.

"Само особа која нема срце не може да жали због распада Совјетског Савеза, а само особа која нема мозга може да пожели обнову ове уније", рекао је Песков, поновивши речи руског председника Владимира Путина.

image
VV inauguration
banner