Хрватски покушај да спусти цене кирије: За издавање станова странцима питаће се комшије

Према подацима Државног завода за статистику, у Хрватској се 40 одсто укупног стамбеног фонда не користи за становање

Предлогом новог Закона о управљању и одржавању зграда у Хрватској би могло да буде ограничено издавање станова туристима или страним радницима, уз неопходну сагласност 80 одсто станара зграде у случајевима када их има више од четворо и када нису у сродству, објавио је портал "Пословни.хр". Хрватска привредна комора (ХГК) снажно подржава предлог новог закона, јер очекују да ће омогућити боље управљање стамбеним јединицама у корист станара.

Ова организација додаје да би то допринело и развоју одрживог туризма и бољој понуди туристичких смештајних капацитета. Потпредседница ХГК за грађевинарство и саобраћај Мирјана Чагаљ наводи да би предлог новог Закона о управљању и одржавању зграда требало да "омогући више станова на тржишту за дугорочно становање, а самим тим и ниже закупнине".

"Квалитетнији и строжи услови краткорочног закупа осигуравају да стамбене јединице служе својој првобитној намени – становању", нагласила је Мирјана Чагаљ.

Додала је да је ово је и демографска мера "јер ће младим породицама, али и свима осталима бити на располагању већи број стамбених јединица".

Предлог новог закона изнео је у четвртак на седници хрватске владе њен потпредседник и министар просторног планирања, грађевинарства и државне имовине Бранко Бачић. Он је напоменуо да је ово први пут да се законским актом дефинише одржавање и управљање вишенаменским стамбеним зградама.

Наведено ограничење претварања станова у туристичке апартмане и друге облике краткорочног закупа Бачић је правдао чињеницом да се у Хрватској, према подацима Државног завода за статистику, 40 одсто укупног стамбеног фонда не користи за становање.