Економија

У већини европских држава станови поскупели: Бугарска и Хрватска у врху по расту цена квадрата

Цене станова су на годишњем нивоу порасле у 18 држава чланица Европске уније, пале у осам ЕУ држава, док подаци за Грчку још нису доступни
У већини европских држава станови поскупели: Бугарска и Хрватска у врху по расту цена квадратаwww.globallookpress.com © Georg Wendt

Цене стамбеног простора у еврозони у четвртом кварталу 2023. пале за за 1,1 одсто међугодишње. Насупрот томе су цене станова у Европској унији у истом периоду порасле за 0,2 одсто међугодишње.

Цене станова су на годишњем нивоу порасле у 18 држава чланица Европске уније, пале у осам ЕУ држава, док подаци за Грчку још нису доступни.

Највећи годишњи раст цена је забележен у Пољској и то за 13 одсто, Бугарској 10,1 одсто, Хрватској 9,5 одсто, а највећи пад у Луксембургу 14,4 одсто, Немачкој 7,1 одсто и Финској 4,4 одсто.

На кварталном нивоу су цене станова пале за 0,7 одсто у еврозони, односно за 0,3 одсто у Европској унији, у односу на треће тромесечје 2023. године.

Цене станова су на кварталном нивоу порасле у 14 земаља чланица Европске уније, пале у 11 ЕУ држава, у Италији се нису промениле, док подаци за Грчку такође нису доступни.

Највећи квартални раст цена је забележен у Пољској и то за 4,8 одсто, Хрватској 3,4 одсто, Ирској три одсто, а највећи пад у Француској 2,7 одсто, Летонији 2,5 одсто, Данској и Шведској, по 2,3 одсто.

image