Економија

Раскорак између раста цена и плата: Да ли ће минималац коначно покрити трошкове потрошачке корпе

Изједначавање или макар приближавање износа минималне зараде и минималне потрошачке корпе дугогодишњи је циљ синдиката у оквиру преговора о цени рада
Раскорак између раста цена и плата: Да ли ће минималац коначно покрити трошкове потрошачке корпе© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Нова минимална зарада у Србији би, према најавама, у јануару први пут могла скоро да покрије минималну потрошачку корпу, а минимална корпа за мај, показују подаци Министарства унутрашње и спољне трговине износи 53.517,55 динара.

Мајска корпа је већа за 147 динара од априлске, а за 3,2 одсто од минималне потрошачке корпе за мај прошле године.

За покриће мајске минималне корпе биле су потребне 0,53 просечне зараде, у априлу 0,55 просечних зарада, а у мају прошле године 0,60 просечне зараде.

Скоро половина износа минималне потрошачке корпе за трочлано домаћинство намењена је за храну и безалкохолна пића, 25.339 динара, друга по величини ставка је становање, вода, струја, гас за шта је предвиђено 10.678 динара, док је за намештај и одржавање домаћинства планирано да се потроши 2.202 месечно, а за транспорт 2.716 динара.

Када је о храни реч највише новца је намењено за куповину свежег и прерађеног меса, 5.630 динара, затим за млеко, млечне прерађевине и јаја, 5.400 динара, за поврће и прерађевине од поврћа 3.852 динара.

Изједначавање или макар приближавање износа минималне зараде и минималне потрошачке корпе дугогодишњи је циљ синдиката у оквиру преговора о цени рада.

Председник Србије Александар Вучић је јуче изјавио да је замолио Владу да се минимална зарада повећа толико да покрије минималну потрошачку корпу.

"Моја молба Влади, ако постоји могућност – ја сам о томе разговарао и са Синишом Малим и са Милошем Вучевићем – да се покрије минимална потрошачка корпа, минималном зарадом по први пут у историји Србије, што би значило да буде негде преко 53.000 динара минимална зарада, можда 53.500 или тако некако", рекао је Вучић.

Вучић је оценио и да мора да се подигне неопорезовани део зарада са 25.000 на 28.500 да би се помогло послодавцима, да то лакше приме на своја леђа, односно да држава преузме терет на себе.

Преговори о висини минималне зараде у наредној години, између представника Владе Србије, синдиката и послодаваца, почели су 15. августа. 

Синдикати су изашли са предлогом да се минимална зарада следеће године креће између 60 одсто потрошачке корпе и 60 одсто просечне зараде, што би износило око 62.000 динара. Што се послодаваца тиче они су предложили повећање од осам одсто, па би минимална зарада износила нешто више од 50.000 динара. Договор још није постигнут, а очекује се да "пресече" Влада Србије.

image