Економија

Коме служи минимална зарада у Србији: Странци долазе и обарају цене рада

Усклађивање минималца два пута годишње је питање инфлације, од које све зависи, указује председник Савеза самосталних синдиката Србије
Коме служи минимална зарада у Србији: Странци долазе и обарају цене рада© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Закони у Србији штите раднике и њихова права, али и обавезује послодавце. Ипак, многи од тих радника данас немају заштитну опрему нити су им радна места ваљано обезбеђена. У прошлој години 42 радника су страдала на послу. Од јануара до марта ове године било је шест смртних случајева, уз четири тешке повреде, са смртним исходом.

То су неприхватљиве бројке, сматра Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије, истичући за "Политику" да су синдикати тражили од државе да се повећа инспекцијска контрола.

"Надлежни су нам поручили да немају довољан број инспектора који би могли да обављају тако учестале надзоре. Најпроблематичније је у сектору грађевинарства", истиче Орбовић.

На питање о довођењу страних раднике у Србију, одговара да због дефицита домаћих радника нема ништа против, али да није прихватљиво да странци долазе у Србију и обарају цене рада, "јер ти људи се не виде на тржишту рада и раде махом на црно".

Очекује да ће и ове године бити преговора о минималној цени рада, али да они нису пресудан фактор за одређивање висине цене, већ инфлација је та која одређује .

"Двапут годишње усклађивати минималац је питање инфлације. Све зависи од ње. У Европи је минималац у висини потрошачке корпе, а ми смо једини који имамо и минималну потрошачку корпу. Иако покушавамо да превазиђемо и тај проблем, очито да су обећања послодавцима битнија од захтева синдиката", каже Орбовић.

Будући да се минимална зарада сваке године подиже али не до нивоа да заштити раднике, поручује да минимална зарад више служи послодавцима и даје им могућност да планирају своја пословања као би добили јефтинију радну снагу.

Пенали за превремено пензионисање

Орбовић каже да за сада нема разумевање државе да се укину казнени пенали за превремено пензионисање, и напомиње да су тиме бројни радници оштећени, посебно они који су били пред пензијом, чија су предузећа отишла у стечај или су угашена.

"Многи су са 60 година живота изгубили 20 одсто од пензије. То је страшно, јер у ствари губе две пензије у току године. Обашка то што је врло тешко да се неко запосли у 60. години. Реч је о неколико десетина хиљада људи", указује председник Савеза самосталних синдиката Србије.

image