Економија

Екскурзије ће бити скупље и до 10 одсто: Шта им све зида цену и да ли могу бити повољније

Родитељи уз смештај и превоз, не плаћају само дневнице, већ и порезе и гратис места и једнокреветне собе за лекаре, водиче и професоре
Екскурзије ће бити скупље и до 10 одсто: Шта им све зида цену и да ли могу бити повољнијеGetty © SolStock

Цене ђачких екскурзија су већ формиране и за основне и за средње школе и оне ће бити скупље за пет до 10 одсто, изјавио је председник Одбора за дечји и омладински туризам Националне асоцијације туристичких агенција (YУТА) Зоран Сердар и додао да су јавне набавке за екскурзије обављене још пролетос. Он је за Танјуг појаснио да према правилнику о организовању екскурзија цена мора да обухвати сваки сегмент путовања.

"То значи да у цену мора да уђе прво превоз детета, сви излети, повратак до куће, путарине, паркинзи, туристичке таксе. Други сегмент је смештај, а смештајни објекти сваке године повећавају цену, због цене рада, набавних артикала и слично. На цену утиче и радно ангажовање туристичког водича, локалних водича, лекара, затим разне улазнице, осигурање, доплата једнокреветне собе за лекаре и водиче, а често и школе траже за професоре једнокреветне собе што додатно поскупљује цену аражмана", рекао је Сердар.

Додао је да и тзв. гратис места знатно повећавају цене, а како је рекао, дешава се да и 20 одсто путника у једном аутобусу имају гратис путовање. Према његовим речима то плаћају деца, јер агенције не дају гратисе већ само испуњавају захтеве школа.

Цену екскурзија коју плаћају ђаци односно њихови родитељи свакако повећавају и дневнице наставницима, који ђаке воде на ова путовања.
Трошак дневница, навео је он, разликује се и то не безначајно, зависно од тога да ли дневнице наставника обрачунава школа или их исплаћује агенција. Разлика заправо потиче од плаћања пореза.

"Када обрачунава школа онда се плаћа свега 10 одсто пореза на опорезиви део. То значи да, ако је на пример тродневна екскурзија, а нето дневница 1.000 динара, онда родитељи за три дана плате око 3.300 динара. Уколико ислаћује агенција онда се на име пореза плаћа око 56 одсто на укупни износ, па се на суму од 3.000 динара плати близу 5.000 динара по детету", рекао је Сердар.

Додао је да исплата преко агенција знатно оптерећује цену и да би било боље да се врати стари начин када су школе саме исплаћивале своје запослене или да се нађе неки други модалитет, како би били смањени трошкови родитеља који екскурзије плаћају.

image