Србија и Балкан

"Непристојна понуда" од 96.000 динара: Просечна плата недовољна за екскурзију матураната

Родитељи матураната Треће београдске гимназије добили су понуду за ђачку екскурзију и назвали је непристојном, док Александар Сеничић, директор ЈУТА-е тврди да је школа крива јер је упутила необичан захтев агенцији
"Непристојна понуда" од 96.000 динара: Просечна плата недовољна за екскурзију матураната© Andreas Rentz/Getty Images

Да би платили матурску екскурзију, родитељи ученика четвртог разреда Треће београдске гимназије морају да издвоје целу просечну октобарску плату од 86.738 динара, али ни тада не би покрили читав износ за седмодневно путовање у Беч, Праг и Будимпешту од невероватних 96.000 динара. 

Међутим, с обзиром на чињеницу да 50 одсто запослених у Србији има примања мања од 67.124 динара, и да минимална зарада за октобар износи 40.480 динара, поражавајући резултат је да родитељи који су на минималцу морају два месеца да раде за ту екскурзију. 

Највећи број родитеља и матураната сагласан је са одлуком да би школа морала да открије ценовну структуру екскурзије, те да им нађе нову, прихватљивију опцију туристичке агенције, или ће се у супротном сами организовати путовање.

Матуранти и родитељи уједињени

Родитељ ученице Треће гимназије у Београду, Ж.И. за РТ Балкан каже да је прича проблематична на више нивоа и да може да се назове правим именом - "картелизацијом екскурзије".

"Прво, школа је касно расписала тендер за достављање понуда туристичких агенција, чиме је скратила временски период за отплату екскурзије са шест на пет рата. Друго, на тендер се јавила само једна агенција, а знамо да већа конкуренција утиче на цену. Треће, директорка нас је обавестила да у укупну цену улазе дневнице за наставнике у износу од 17.260 динара по ученику за шест дана, то је 3.000 евра по разреду. Сматрамо да све то нема смисла, поготово када је познато да поједине вође пута по ученику добијају 1.000 - 1.200 динара плус ПДВ", објашњава.

Ж.И. додаје да су одбили ову "непристојну понуду", поготово јер их осим цене вређа коментар представника туристичке агенције "да је у питању елитна школа, па и тарифа мора да буде таква".

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије за РТ Балкан каже да је одговорност на школи и пита се за кога они праве овакве понуде.

"Нелогично је да буде само једна понуда, школа је имала времена да распише јавни позив понуђивачима, а треба бити свестан да је то екскурзија на коју би требало да иду сви у разреду. Што се тиче дневница, оне су урачунате у цену екскурзије, о чему су родитељи могли да се изјасне на Савету родитеља. Они одређују тарифу за вођу пута, само треба бити свестан да је то огромна одговорност за просветног радника", подсећа Илић.

Она додаје да постоје сличне руте које су дупло јефтиније и подсећа да је прошле године матурска екскурзија коштала до 350 евра.

"Ишли смо сви на годишње одморе, знамо да авионски превоз, хотел за двоје са малом децом и полупансион за десет дана кошта колико и екскурзија. Ово је стварно преседан, коме је намењена та екскурзија?", пита се наша саговорница.

Агенција није чланица ЈУТА-е

Међутим, у читавој причи постоји још један проблем - чињеница да туристичка агенција "Фан груп травел компани" није чланица Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА).

Директор ЈУТА-е Александар Сеничић за РТ Балкан објашњава да агенција није у обавези да буде њихова чланица, али да је са безбедносно-сигурносног аспекта боље да јесте.

"Обавеза чланства постоји само за Привредну комору, не судим да ли је то добро или лоше. Међутим, то значи да агенција није у обавези да испуњава важне критеријуме попут стандарда у пословању у складу са постојећим прописима, поштовања Закона о безбедности потрошача у виду сигурности путника у домену путовања, транспарентности. Што је најважније, имамо инструменте којима можемо да казнимо агенције тако да изгубе лиценцу за рад или обештетимо путнике за, на пример, делимично неиспуњење програма путовања", каже Сеничић.

Он тврди да је увидом у понуду туристичке агенције убеђен да је цена матурске екскурзије заправо реална, а да је школа крива јер је упутила необичан захтев агенцији.

"Школа је поставила захтев, није агенција сама писала упит на основу ког је направила програм путовања. Тражили су хотел са три или четири звездице, за чим заиста нема потребе јер је скупо, најмање 30 евра по ноћењу, то јест 200 евра по детету. Инсистирали су на свечаној вечери у Будимпешти, то је од 30 до 50 евра по детету, а само за гориво за 3.500 километара кроз три државе, је једно 5.000 до 5.500 евра по аутобусу, тј. 120 до 150 евра по детету. Ако је дневница 150 евра по детету, онда порез држави износи још 130 евра. Морате да имате и лекара, рачунајте његову дневницу, па два возача, водича, то је пет људи или три собе и ти трошкови морају да се прелију на децу. Праведно би било да дневнице плаћа држава, тада би оне биле једнаке за све професоре", подвукао је Сеничић и нагласио да је зарада агенција најмања у читавом ланцу.

Директорка школе није била доступна за коментар.

image