Економија

Постигнут договор о минималцу: Ово је најнижа плата коју ће радници моћи да зараде

Премијер Милош Вучевић је рекао да ће минимална зарада бити 53.592 динара
Постигнут договор о минималцу: Ово је најнижа плата коју ће радници моћи да зарадеGetty © Silas Stein

Премијер Милош Вучевић изјавио је данас да је постигнут договор да минимална зарада износи 13,7 одсто, односно 308 динара по часу. То значи да ће минимална зарада бити 53.592 динара месечно. Он је рекао да је први пут после шест година постигнут договор између послодаваца и синдиката о минималној заради и да Влада Србије није једнострано донела одлуку.

"Повећање минималне зараде износи 13,7 посто, 308 динара по часу, 53.592 динара месечно. Минимална зарада у 2025. години покрива минималну потрошачку корпу, то се по први пут дешава. Поново двоцифрено повећање. Зарада први пут покрива минималну потрошачку корпу", казао је Вучевић после седнице Социјално-економског савета.

Навео је да се водило рачуна да се не угрози раст бруто друштвеног производа, рад послодаваца и да се не угрози број компанија, радних места и буџетска и фискална стабилност као и да се не зауставе највеће инвестиције.

"Први пут ћемо имати да минималац покрива минималну потрошачку корпу коју данас имамо, а реч је о подацима за мај. То никада до сада нисмо имали, а ако будемо са председником Републике успели да договоримо велику акцију смањења потрошачке корпе и битних животних намирница, мислим да ће овај резултат, бити још значајнији за наше грађане", нагласио је Вучевић.

Седници су присуствовали и први потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, представници Уније послодаваца Србије и представници синдиката.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у понедељак да је његова молба влади да повећање најниже зараде буде скоро 14 одсто, како би први пут минимална зарада покрила минималну потрошачку корпу.

Министар Синиша Мали je рекао да је поносан што су договор постигли кроз консензус.

"Србија води одговорну економску политику. Кроз повећање минималне зараде учествујете у повећању просечне зараде. Нисмо зауставили ниједну инвестицију, са друге стране. Имате никада веће директне стране инвестиције. Чувамо и јачамо животни стандард грађана, а излазимо у сусрет послодавцима. Није случајно да имамо рекордно историјски ниску незапосленост и рекордно историјски високу запосленост", рекао је Мали.

Минималац прима 114.000 радника

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је рекао да је циљ да минимална зарада буде достојанствена и да је прима што мањи број људи.

"Дошло је до опадања броја људи који је примају, око 114.000 или пет одсто запослених прима минималац. Надам се да ћемо следеће године моћи да кажемо да је тај број још мањи", рекао је Орбовић.

image