Економија

Минималац први пут покрива минималну потрошачку корпу: Још се "мери" колико ће расти пензије

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је потребно још десетак дана да се утврди тачан проценат повећања пензија, али да ће он сигурно бити двоцифрен
Минималац први пут покрива минималну потрошачку корпу: Још се "мери" колико ће расти пензије© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Минимална зарада у Србији од 1. јануара ће износити 53.592 динара месечно. То значи да ће бити увећана за 13,7 одсто и први пут ће покрити и минималну потрошачку корпу. Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је  да је одлука о висини минималне зараде – 53.592 динара донета консензусом послодаваца, синдиката, и Владе.

Министар је нагласио да у бројевима то значи да ће вредност радног часа са 271 динар порасти на 308 динара. Према његовим речима, у апсолутном износу то значи да ће минимална зарада са садашњих 47.335 динара ићи на 53.592 динара.

"У еврима то значи да ћемо сада са 404 евра повећати минималну зараду од 1. јануара на 457 евра. Пораст минималне зараде утиче на пораст просечне зараде у Србији. У мају смо већ имали да је просечна зарада прешла тај ниво од 100.000 динара, тачније је било 100.170 динара, дакле, 855 евра. До краја 2027. године, ћемо са овим повећањем минималне зараде, доћи до 650 евра минималне зараде, што смо обећали кроз програм Србија 2027 и, наравно, да дођемо до износа просечне зараде од 1.400 евра", рекао је Мали.

Подсетио је да је 2010. године минимална зарада у Србији била само 15.700 динара. Према његовим речима први пут минимална зарада покрива минималну потрошачку корпу.

"Имамо најбрже растућу економију у Европи. Имамо никада већи број запослених. Одлука од 1. јануара да се повећа неопорезиви део дохотка у истом процентуалном износу као и минимална зарада. Коначно, што ми је много драго, ова висина минималне зараде покрива минималну потрошачку корпу. Успели смо и ту, историјску, ствар да урадимо", рекао је Мали.

Он је рекао да је 114.000 оних који примају минималну зараду, што је испод 5 одсто од укупног броја запослених.

"Од 2020. године када је кренула криза која још траје, минимална зарада је повећана 98,3 одсто у номиналном износу, а у реалном износу повећана је 37, 8 одсто", рекао је Мали.

Још се "мери" колико ће расти пензије

Упитан о пензијама, министар финансија истакао је и двоцифрено повећање пензија које ће се догодити месец дана раније него што је планирано, тако да ће најстаријим грађанима почетком јануара бити уплаћене увећане децембарске пензије.

"Изузетно смо стабилни, јуче смо на рачуну имали 700 милијарди динара, јавни дуг нам је испод 50 одсто. Треба нам још десетак дана да утврдимо тачан проценат повећања пензија, али сигурно ће бити двоцифрен, 10,8 можда чак и 11 одсто. Оно што је важно, идемо не од 1. јануара, него од 1. децембра ове године. То је још један додатни показатељ колико водимо рачуна о нашим грађанима", рекао је Мали.

image