Економија

ЕУ повећава увоз руског гаса

Упркос плану Европске уније да смањи увоз угљоводоника из Русије, у овом тренутку удео руског гаса у укупном увозу земаља чланица достиже 15 посто
ЕУ повећава увоз руског гасаGetty © Rangsarit Chaiyakun

Земље Европске уније настављају да повећавају куповину руског гаса, изјавио је Дмитриј Биричевски, директор сектора за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије.

"Упркос плану ЕУ који је усвојен у мају 2022. године за смањење увоза угљоводоника из Русије, европска трговинска статистика показује да је увоз руског гаса у земље ЕУ у порасту – у првој половини ове године земље чланице су увезле више природног гаса из Русије него у периоду од јануара до јуна 2023. године", рекао је Биричевски.

Како је појаснио, у овом тренутку удео руског гаса у укупном увозу ЕУ достиже 15 посто.

Конкретно, Француска је у првом кварталу ове године удвостручила куповину руског течног природног гаса са 2 на 4,4 милијарде кубних метара, навео је Биричевски и истакао да је значајан део ишао за реекспорт.

Многе европске земље су 2022. престале да добијају – делимично или потпуно – гас из "Гаспрома", а у јесени исте године је престало снабдевање дуж главног гасовода који је руски гас допрема у Европу – Северни ток. Обустављена је испорука и преко белоруске руте "Јамал-Европа", док је дуж украјинске значајно смањена.

Москва је раније више пута указивала да је Запад направио озбиљну грешку када је одбио да купује енергенте од Русије и да ће се, због виших цена, суочити са новом и већом зависношћу. Москва је упозорила да ће и они који одбију да сарађују, свеједнако куповати руску нафту и гас по вишој цени преко посредника.

image