Економија

Велика Британија пуни џепове Русији увозом рафинисане нафте

Нафта у вредности од 2,2 милијарде фунти прерађена у Кини, Индији и Турској - којима Русија испоручује нафту - увезена је 2023. године, показују подаци
Велика Британија пуни џепове Русији увозом рафинисане нафтеGetty © Bloomberg Creative

Велика Британија пуни џепове Москви тако што наставља да увози рекордне количине рафинисане нафте из земаља које прерађују руска фосилна горива, показују подаци групе "Глобал витнес".

Владини подаци показују да је увоз рафинисане нафте из Индије, Кине и Турске износио 2,2 милијарде фунти 2023. године, што је скок са 434,2 милиона фунти 2021.

Русија је највећи добављач сирове нафте за Индију и Кину, док је Турска постала један од највећих увозника руске нафте од почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022.

Велика Британија је званично забранила увоз руских нафтних производа од 5. децембра 2022. Међутим, рупа у закону омогућила је руској нафти да настави да тече у Велику Британију, пише "Гардијан".

Све док се руска нафта прерађује у другој земљи, више се не сматра да потиче из Русије, што Москви омогућава да избегне трговинску забрану. Као резултат тога, руска нафта се продаје земљама савезницима за прераду пре него што се извози у Велику Британију.

"Милиони барела горива направљеног од руске нафте настављају да се сливају у Уједињено Краљевство. Само прошле године ова трговина је Кремљу вредела преко 100 милиона фунти. Да буде јасно: док влада не затвори ову рупу, Британија помаже Русији да плати свој рат против Украјине", тврде из "Глобал витнеса".

Активисти су позвали Лондон да забрани увоз горива направљеног од руске нафте како би показали да је њихова подршка Украјини "искрена".

Група наводи и да је ЕУ увезла 130 милиона барела из рафинерија које прерађују руску сирову нафту 2023. Група за кампању је проценила да су ове куповине вероватно донеле Москви 1,1 милијарду евра (940 милиона фунти) у приходима од пореза.

image
VV inauguration
banner