Економија

Немачка није једини "болесник" ЕУ: Француски дефицит би ове године могао да буде гори од очекиваног

Упозорење министра финансија стиже у тренутку када Француска још увек нема владу
Немачка није једини "болесник" ЕУ: Француски дефицит би ове године могао да буде гори од очекиваногGetty © Sylvain Sonnet

Француски јавни дефицит ове године могао би бити далеко гори од прогнозираног јер земља очекује мањи приход од пореза него што се раније мислило.

Буџетски дефицит могао би да достигне 5,6 одсто БДП-а земље уместо 5,1 раније предвиђених, наводи се у белешци француског министарства финансија у коју је "Политико" имао увид.

У ноти посланицима се наглашава да та цифра није званична прогноза дефицита земље, већ само предвиђени најгори сценарио.

Суморно упозорење долази у тренутку када Француска остаје без владе и под појачаним је надзором ЕУ због прекомерне потрошње у 2023.

Француска је већ ревидирала свој циљни дефицит за 2024. са почетних 4,4 одсто БДП-а на 5,1 одсто. Такође је пропустила циљ прошле године - 5,5 одсто БДП-а уместо 4,9 одсто).

Одлазећа влада је јасно ставила до знања да ће бити одговорност њеног наследника да представи буџет за 2025. годину и проследи своје планове потрошње Европској комисији у оквиру процедуре за прекомерни дефицит.

Француска мора да пошаље Бриселу вишегодишњи план за смањење потрошње до 20. септембра, али овај рок може бити продужен до 15. октобра. Према француском закону, влада мора да поднесе буџет парламенту до 1. октобра.

Да би се ствари убрзале, одлазећа влада је започела припремне радове, предлажући замрзавање потрошње на истом нивоу као ове године (492 милијарде евра), уместо да је значајно смањи.

image