Свет

Француска усвојила велико повећање буџета за одбрану

Нови буџет за период 2024–2030 за више од трећине премашује актуелни план војне потрошње од 295 милијарди евра, који се односи на период 2019–2025
Француска усвојила велико повећање буџета за одбрануwww.globallookpress.com © Gao Jing

Француски парламент одобрио је повећање буџета за војну потрошњу, за више од милијарду евра до краја ове деценије, што је последица рата у Украјини и све заступљенијих глобалних претњи.

Нови војни план укључује удвостручење броја војних резервиста и јачање сајбер-одбране, као и повећање капацитета за производњу оружја зарад помоћи Украјини, али тако и да се француска војска адекватно снабде, пренео је Асошијетед прес.

Нови буџет за период 2024–2030 за више од трећине премашује актуелни план војне потрошње од 295 милијарди евра, који се односи на период 2019–2025.

Предлог закона су већ одобрили Народна скупштина (244 гласа за према 37 гласова против) и Сенат (313 гласова за и 17 против).

Француски председник Емануел Макрон се залагао за већи буџет, који би износио 413 милијарди евра, што би било најзначајније повећање потрошње у последњих пола века. Средства је требало да иду на модернизацију француског нуклеарног арсенала, затим обавештајним службама, као и за развијање оружја на даљинско управљање.

Макрон је истакао да је такав подстицај потребан да би се осигурала "наша слобода, наша безбедност, наш просперитет, наше место у свету".

Коалиција француског лидера нема већину ни у горњем ни у доњем дому дому парламента, али конзервативне и десничарске партије подржале су улагања у одбрану. Уз то војни официри су се дуго жалили на смањење потрошње на оружане снаге.

Како наводи АП, Макрон би требало да разговара са званичницима одбране уочи прославе Дана Бастиље, 14. јула, када улицама Париза дефилују трупе, приказује се војна опрема и надлећу ратни авиони.

image