Економија

Јавни дуг Србије расте, али има мањи удео у БДП-у: Од кога је држава највише позајмила

Учешће јавног дуга у БДП-у је смањено у односу на крај прошле године када је износило 52,0 одсто, али је дуг порастао са 36,15 на 38,2 милијарди евра
Јавни дуг Србије расте, али има мањи удео у БДП-у: Од кога је држава највише позајмилаGetty © FreshSplash

Јавни дуг Србије је према подацима Управе за јавни дуг Министарства финансија на крају јула износио 38,2 милијарде евра, а његово учешће у бруто домаћем производу (БДП) је износило 50,0 одсто, објавило је данас Министарство финансија. Учешће јавног дуга у БДП-у је смањено у односу на крај прошле године када је износило 52,0 одсто, а дуг је био 36,15 милијарди евра. 

Србија највише дугује купцима еврообвезница и то 10,31 милијарди евра. По висини дуга следе купци дугорочних динарских хартија од вредности којима држава дугује 7,47 милијарди. Страним владама и пословним банкама се на име кредита дугује по 3,1 милијарду евра.

Кинеској Експорт-импорт банци Србија дугује 2,78 милијарди евра, а Међународном монетарном фонду (ММФ) 2,40 милијарди.

Учешће јавног дуга у страној валути на крају јула је износило 78,6 одсто, при чему је учешће дуга у еврима износило 58,7 одсто, у доларима 13,1 одсто, у специјалним правима вучења (СДР) 6,3 одсто, а у осталим страним валутама 0,4 одсто.

Нешто више од петине дуга, односно 21,4 одсто било је у динарима.

image