Економија

Експерти омашили: Немачка привреда ове године неће забележити привредни раст

Институт за економска истраживања ИФО из Минхена је у претходној прогнози очекивао да ће Немачка на крају 2024. забележити привредни раст од 0,4 одсто
Експерти омашили: Немачка привреда ове године неће забележити привредни растGetty © stock photo

Немачка ове године неће забележити привредни раст, наводи се у данас објављеној јесењој прогнози Института за економска истраживања ИФО из Минхена. Институт је у претходној прогнози очекивао да ће Немачка на крају 2024. забележити привредни раст од 0,4 одсто.

Експерти су ревидирали наниже и очекивања привредног раста Немачке у 2025. и сада сматрају да ће он износити 0,9 одсто, док су у ранијој прогнози предвиђали раст за 1,5 одсто.

Немачка економија ће, према актуелним очекивањима стручњака, порасти за 1,5 одсто тек у 2026. години. У другим земљама је осетан економски успон, док је немачка привреда и даље у застоју, прокоментарисао је челник одељења прогнозе ИФО, Тимо Волмершојзер.

Према његовим речима, у Немачкој је присутна како структурна, тако и економска криза.

"Премало се улаже, посебно у производњу, а продуктивност годинама стагнира. Ситуација са поруџбинама је лоша", додаје Волмершојзер.

Раст куповне моћи у Немачкој не утиче на повећање потрошње пошто су грађани несигурни и више склони штедњи него раније.

Стопа инфлације у Немачкој ће пасти са прошлогодишњих 5,9 одсто на 2,2 одсто у 2024. и надаље падати на два одсто у 2025. и на 1,9 одсто у 2026.
Према прогнози Института, стопа незапослености у Немачкој ће порасти са прошлогодишњих 5,7 одсто на шест одсто у 2024.

Незапосленост ће након тога пасти на 5,8 одсто у 2025. и на 5,3 одсто у 2026.
Дефицит националног буџета ће вероватно достићи два одсто немачког БДП-а ове године и пасти на 1,3 одсто БДП-а следеће године и на 0,9 одсто БДП-а у 2026, наводи се на веб страници ИФО.

image