Економија

Дедоларизација Африке: Замбија ограничава употребу девиза у домаћим трансакцијама

И суседни Зимбабве уводи мере за дедоларизацију своје економије
Дедоларизација Африке: Замбија ограничава употребу девиза у домаћим трансакцијамаGetty © NurPhoto / Contributor

Циљ ограничавања употребе девиза у домаћим трансакцијама у Замбији је да се стабилизује национална валута, поручио је гувернер Централне банке Замбије Дени Каљаља.

"Ми уводимо ред у своју валуту", рекао је Каљаља. "Када имате друге валуте које интервенишу као средства размене, то отупљује вашу монетарну политику", објаснио је он.

Планови Банке Замбије наишли су на критике, с обзиром на то да се привреда и даље опоравља од вишегодишњег неплаћања дуга. Ова јужноафричка земља се такође бори са најгором сушом у историји која је погодила производњу хране и сектор хидроенергије. Ти фактори су допринели волатилности замбијске валуте кваче, која је ослабила за 22 одсто у односу на долар у последњих 12 месеци.

"Када је право време", упитао је Каљаља на питање о плановима за дедоларизацију привреде. "Сви ови изазови нас с времена на време сачекају".

Док се долари не користе широко у привреди Замбије, неки власници тржних центара наплаћују закупцима у страној валути, а трговци аутомобилима то често чине. Проблем је далеко израженији у суседном Зимбабвеу. Та земља је такође увела мере за дедоларизацију своје економије, укључујући нову локалну валуту заштићену златом, ЗиГ, у априлу, пише "Блумберг".

Гувернер Банке Замбије рекао је да је енергетска криза у његовој земљи - домаћинства имају три сата или мање струје дневно - без преседана.

Рудници у другом највећем произвођачу бакра у Африци до сада су могли да избегну смањење производње увозом струје. Ипак, све лошија ситуација са електричном енергијом утиче на друге секторе због чега је влада смањила своју прогнозу економског раста за 2024. на 2,3 одсто.

image