Економија

Нова одлука НБС: Да ли ће бити јефтинији кредити у динарима

Извршни одбор је одлучио да настави да ублажава монетарне услове смањујући референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 5,75 одсто
Нова одлука НБС: Да ли ће бити јефтинији кредити у динаримаGetty © stock photo/Miljan Živković

На данашњој седници, Извршни одбор је одлучио да настави да ублажава монетарне услове смањујући референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 5,75 одсто, саопштила је Народна банка Србије. Смањена је и стопа на депозитне олакшице на 4,5 одсто, као и стопа на кредитне олакшице, на 7 одсто. То значи да ће кредити у динарима бити јефтинији.

Ово је очекивана одлука, јер је већина аналитичара прогнозирала да би и НБС и Европска централна банка (ЕЦБ) данас могле да наставе да смањују каматне стопе и да ће обе централне банке цене задуживања смањити за 25 базних поена. ЕЦБ ће, такође, данас саопштити своју одлуку.

Народна банка Србије је почетком недеље представила Нацрт новог закона о заштити корисника финансијских услуга и нови механизам којим планира да од 1. јануара 2025. ограничи каматне стопе на готовинске, потрошачке и стамбене кредите.

Из НБС су саопштили да је Извршни одбор, доносећи одлуку о смањеу камата имао у виду да се инфлација од маја налази у границама циља, што износи 3 плус/минус 1,5 одсто, као и да се до краја периода пројекције очекује њено кретање унутар тих граница, са тенденцијом њеног даљег смањивања ка централној пројекцији циља.

"Узимајући у обзир остварено и очекивано кретање кључних фактора инфлације, а пре свега даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и досадашњи дезинфлаторни утицај рестриктивних монетарних мера, Извршни одбор је проценио да постоје услови за наставак ублажавања монетарне политике путем смањења референтне каматне стопе. Извршни одбор је проценио да, и поред започетог ублажавања, монетарна политика и даље има рестриктиван карактер", саопштили су из НБС.

Они су навели да ће и у наредном периоду задржати опрезан приступ у релаксацији монетарних услова, а да ће даље одлуке монетарне политике зависити од података о инфлацији и макроекономским кретањима који буду пристизали.

"Иако нешто постепеније него што се претходно очекивало, успоравање глобалне инфлације се наставља, уз допринос фактора и на страни понуде, и на страни тражње. На страни понуде, у правцу успоравања инфлације деловале су претходно снижене цене енергената и хране, као и обезбеђено боље функционисање глобалних ланаца снабдевања. На страни тражње дезинфлаторно још делују каматне стопе водећих централних банака, које ће, реално посматрано, бити повишене још неко време", саопштили су из НБС.

Навели су да је Извршни одбор имао у виду да релевантне институције предвиђају благо опадајући тренд кретања светске цене нафте у наредном периоду, захваљујући побољшању понуде нафте на светском тржишту од стране земаља ОПЕК плус, као и споријем расту тражње за нафтом.

Инфлација у јулу 4,3 одсто

Из НБС су навели да се инфлација у Србији налази у границама циља и на путањи која је у складу с њиховом пројекцијом.

"У јулу је међугодишња инфлација износила 4,3%, док је месечна инфлација била на нивоу од 0,4%, што је једнако просечним месечним остварењима од почетка године. Раст инфлације у јулу делом је био последица и међународних кретања, при чему су месечну динамику инфлације обележила поскупљења појединих категорија прерађене хране – хлеба, кафе и кондиторских производа, на чије цене се одражава раст цена ових производа на светском тржишту или сировина у њиховој производњи, као и раст цена услуга", саопштили су из НБС.

Додали су да би у наредном периоду инфлација требало да настави да се креће у границама циља, с тим да ће до краја ове године успорити на око 4%, а затим ће се током наредне године постепено приближити централној вредности циља од 3%.

"Томе ће највише допринети и даље рестриктивни монетарни услови, нижа увозна инфлација и инфлациона очекивања, као и очекивани пад светске цене нафте у складу с фјучерсима. У правцу ниже инфлације требало би да делује и акција 'Најбоља цена', која је планирана да траје до краја октобра и која има за циљ очување животног стандарда грађана", указали су из НБС.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 10. октобра 2024. године.

image