Економија

Шећерна криза у комшилуку: Хрватска тражи помоћ Брисела

На истоку Хрватске, где је највећа производња шећерне репе, због суше је уништено више од 80 посто рода
Шећерна криза у комшилуку: Хрватска тражи помоћ БриселаGetty © stock photo/Westend61

Хрватска би због суше могла остати без шећера, након што је на истоку земље, где је највећа производња шећерне репе, уништено је више од 80 посто рода. У Министарству пољопривреде јуче је тим поводом одржан хитан састанак, а помоћ ће тражити и од Брисела.

"Репа се држала колико је могла. Онда је лист извлачио влагу из плода и репа се смањивала и смањивала и сад су се осушили и репа и лист”, рекао је Иво Келић, произвођач шећерне репе из Мирковаца за хрватски портал "Дневник".

На истоку се производи 85 посто репе за производњу шећера, а уништено је више од 80 посто рода.

"Наше породично газдинство има негде око 126 хектара шећерне репе, а око 80 хектара нећемо ни вадити", појаснио је Келић.

У пољима елементарна непогода, а на тржишту могућа катастрофа. Суша је уништила репу не само у Хрватској него и у дугим европским земљама, па је питање хоће ли ове године уопште бити шећера.

"Таква је ситуација и у Мађарској, Словенији, а видео сам и у Србији да је страшна ситуација. Па немам појма више ко ће сејати шећерну репу кад смо овако на губитку. То би могао бити крај за шећерану у Жупањи, последњу у Хрватској", упозорио је Келић.

Последња хрватска шећерана не памти овакву сезону. Председник управе Хрватске индустрије шећера Жељко Задро је рекао да раде са преполовљеним капацитетом.

"Цена тог шећера је огромна. Све скупа јако лоша ситуација", рекао је Задро.

Он каже да је на јучерашњем састанку у Министарству пољопривреде закључено да ће већ данас кренути према Европској комисији и иницирати активирање кризних резерви у у пољопривреди.

"То се чека шест месеци, ако се одобри", напоменуо је Задро.

Из Владе умирују да чине све да шећерну кризу не би осетили и грађани.

"Нема потреба за забринутост за наше грађане, дакле неће бити ни увоза нити повећања цена шећера. Са те стране Влада штити грађане", тврди државни секретар Тугомир Мајдак.

Мањак шећера надокнадиће се залихама и делом из рафинирања.

"Поскупљења сигурно не прете, али имамо катастрофалну ситуацију у Хрватској", каже Задро.

image