Економија

Момировић: На састанку ЦЕФТА у Београду очекујемо деблокаду робе на КиМ

Kао председавајућа Споразумом ЦЕФТА, Srbija je сазвала специјални састанак Заједничког комитета ЦЕФТА који ће бити одржан у Београду 9. октобра
Момировић: На састанку ЦЕФТА у Београду очекујемо деблокаду робе на КиМGetty © Aleksandar Niciforovic/Anadolu Agency

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је Србија, као председавајућа Споразумом ЦЕФТА, сазвала специјални састанак Заједничког комитета ЦЕФТА који ће бити одржан у Београду 9. октобра и нагласио да након тога очекује и укидање нелегалне блокаде за трговину робом из Централне Србије на АП КиМ.

"Пуни смо оптимизма после састанка у Берлину и очекујемо деблокаду споразума ЦЕФТА", изјавио је Момировић дан након састанка одржаног у оквиру Берлинског процеса у Берлину, саопштило је министарство.

На дневном реду специјалног састанка Заједничког комитета ЦЕФТА који је сазвала Србија, како је рекао Момировић, биће усвајање договорених ЦЕФТА одлука.

"У овом тренутку један Додатни протокол, 10 одлука и једна препорука чекају на усвајање. Њихово усвајање довешће до убрзања протока робе и услуга и раста трговине у оквиру ЦЕФТА, у складу са основним принципима и слободама које важе у ЕУ", навео је Момировић.

Министар је нагласио да је то заједнички интерес свих ЦЕФТА страна, јер би се тиме отклонила блокада усвајања нових одлука у ЦЕФТА, коју је иницирала приштинска администрација пре више од три године.

"Такође, на тај начин би се укинула и нелегална блокада трговине за робу из Централне Србије на АП КиМ, што би делимично олакшало тежак положај Срба на КиМ, али и показало да је могуће ићи ка деескалацији односа са Албанцима", рекао је министар Момировић.

Подсетимо, специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин је изјавио да би Приштина могла да се суочи са позивима за искључење из Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) и другим казнама, уколико настави да забрањује увоз робе из централне Србије.

image