Србија и Балкан

Момировић: Блокада српске робе на КиМ кида везе Срба и Албанаца

Блокада је изазвала велику економску штету како за српске компаније, тако и за албанску популацију која мора да купује производе по вишим ценама
Момировић: Блокада српске робе на КиМ кида везе Срба и АлбанацаGetty © Carsten Koall

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Србије Томислав Момировић каже да су због блокаде српске робе на "Косову", која траје већ пет месеци у континуитету, економску штету претрпеле српске компаније, али и људи на КиМ који су доведени до тога да се боре за преживљавање. Како истиче, највећи проблем који је та одлука косовских институција произвела је тај што се тако кидају везе Срба и Албанаца.

"И за време рата и у најгорим околностима за овај регион, Срби и Албанци су трговали и посао је постојао, српски привредници су помагали неким албанским породицама, с друге стране, албански привредници су помагали неким српским породицама. То мора да буде веза од које ће кренути све - трговина, економија, раст економског стандарда, то треба да буде база, па то је Европска унија", навео је Момировић за "Косово онлајн".

Истичући да забрана робе из Србије на "Косову" траје у континуитету пет месеци, али да практично траје већ две године, Момировић указује да косовске институције константно имају акције бојкота.

"То је изазвало велику економску штету како за српске компаније, тако и за албанску популацију која мора да купује производе по вишим ценама", казао је министар.

Момировић је навео да на тај начин косовски премијер Аљбин Курти кида везе Срба и Албанаца, јединствено тржиште, слободан проток људи и роба. Како истиче, Курти има деструктивну политику и месецима покушава да изазове сукоб.

"Не знам да ли то људи из Европе виде, сигурно виде. Морамо да зауставимо ту праксу", истиче српски министар.

Наглашава да на КиМ недостаје основна роба неопходна за живот - лекови и животне намирнице.

"Не причамо о уобичајеној роби, већ о основној роби потребној за преживљавање сваке породице. Они су изоловали ту средину, роба јако тешко долази, људи се боре за преживљавање на економском плану, а и на егзистенцијалном, јер су под сталном претњом етничког чишћења месецима, а можда и годинама и време је да се та прича заустави", поручио је Момировић.

image