Економија

Нова аутобуска станица: Укидају се жетони, а доноси измене и за ђачке екскурзије

Aутобуска станица има 65 перона, као и посебна места за туристички, међуградски и приградски превоз. После данашњег свечаног отварања, први аутобус са нове станице кренути ка Новом Саду у недељу
Нова аутобуска станица: Укидају се жетони, а доноси измене и за ђачке екскурзије© TANJUG/ BEOINFO

Генерални директор Београдске аутобуске станице (БАС) Бобан Ковачевић рекао је да је све спремно за премештање главне аутобуске станице на Нови Београд и најавио да ће карте моћи да се купују од сада и онлајн, као и да ће жетони бити укинути.

Ковачевић је за РТС рекао да је премештање аутобуске станице у једном дану логистички веома захтевно и да ће, после данашњег свечаног отварања, први аутобус са нове станице кренути ка Новом Саду у недељу.

"Да не би било заблуде, станица не може да чека отварање, мора да се угаси у једној тачки и покрене у другој. Сви који путују 29. септембра долазе на нову локацију на Новом Београду", рекао је Ковачевић.

Он је додао да нова аутобуска станица има 65 перона, као и посебна места за туристички, међуградски и приградски превоз.

"Туристички аутобуси ће долазити ту, а под тим подразумевамо не само одлазак на море, већ и екскурзије. Полазиће одатле аутобуси за ђачке екскурзије. Дешавало се да смо били заглављени у саобраћају, јер ђаци неке школе крећу на екскурзију", рекао је Ковачевић.

Он је навео и да су направљени комфорни перони за туристичке аутобусе и да ће се у будућности несметано одвијати живот у граду.

"Осим класичних инфо-пултова, многи неће знати на коју страну ће да крену, па смо ми предвидели људе који ће их усмеравати. Треба створити нове навике", рекао је директор БАС-а.

Ковачевић је најавио и могућност куповине карата онлајн, док ће и шалтери за класичну куповину радити 24 часа дневно.

На питање да ли има довољно линија градског превоза које ће повезати нову станицу, Ковачевић је рекао да се путницима деле флајери са основним информацијама.

"У доброј мери смо обавестили људе, наставићемо са тиме. Важно је да ће Институт Саобраћајног факултета направити анкету у којој ће грађани да дају сугестије, која линија треба да се појача или која недостаје", навео је Ковачевић.

Он је додао да стајалиште "Југ" неће кренути још са радом.

"Она треба да допринесе бољем саобраћају. Сви они који иду ка Нишу требало би да се зауставе 200 метара испод петље Аутокоманда", рекао је Ковачевић.

image