Економија

Америчка привреда и даље у паду: Опоравак није ни на видику

Вредност индекса менаџера набавке (ПМИ) за производњу у САД за септембар износи 47,2 поена, што је и надаље знатно испод границе од 50 поена која раздваја контракцију од експанзије, односно раста привредне активности
Америчка привреда и даље у паду: Опоравак није ни на видикуGetty © stock photo/Don Mason

Производна активност у фабрикама Сједињених Америчких Држава је и у септембру била у зони контракције, односно пада активности, а подаци сугеришу да опоравак вероватно није на видику пошто је број наруџбина фабричких производа такође у паду.

Септембарска вредност индекса менаџера набавке (ПМИ) за производњу у САД износи 47,2 поена, што је и надаље знатно испод границе од 50 поена која раздваја контракцију од експанзије, односно раста привредне активности.

Фабричка активност у САД је у зони контракције већ скоро две године заредом, са јединим изузетком у марту 2024. када је резултат био 50,3 поена.

"Анкетирани су у септембру запазили како пад броја нових наруџбина и смањење фабричке производње и запослености, док су трошкови порасли бржим темпом у односу на претходни месец", наводи амерички Институт за управљање снабдевањем (ИСМ).

Истраживање је спроведено пре почетка штрајка америчких лучких радника на Источној обали и обали Мексичког залива који би могао да додатно подигне трошкове испорука и увозних цена, преноси "Блумберг".

Запослени на пристаништима у 36 лука са источних делова Сједињених Америчких Држава покренули су данас први штрајк након више деценија, што би могло да угрози ланце снабдевања, изазове несташице и, уколико потраје дуже, подигне цене робе.

image