Економија

Стиже на наплату бахато трошење: Камате на амерички дуг муњевито расту

Камате на амерички дуг ће достићи 1,6 билиона долара до краја године, што ће их учинити највећим издатком владе САД
Стиже на наплату бахато трошење: Камате на амерички дуг муњевито растуwww.globallookpress.com © Christian Ohde/face to face

Након што је крајем прошле године достигао билион долара, трошак камата на амерички дуг порастао је крајем марта на рекордних 1,1 билион долара. Док амерички дуг сада расте брзином од билион долара свака три месеца , трошкови камата расту за исто толико страшних 100 милијарди долара свака четири месеца, с тим што би се тај темпо ускоро могао убрзати, односно скратити на интервал од три месеца.

Инвестициони стратег "Бенк оф Америка" Мајкл Хартнет је у својој најновијој анализи посветио цео један сегмент – квантном скоку трошкова камата, што Хартнет сматра "великом мотивацијом" за председника америчких Федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела да смањи референтне каматне стопе како би "ограничио раст трошкова камата".

Потрошња владе САД у последњих пет месеци је 2,7 билиона долара, што је за девет одсто више у односу на исти период пре годину дана.

С обзиром на то да амерички државни дуг расте за билион сваких 100 дана, прогнозира се да ће у мају достићи 35 билиона, а у другој половини 2025. да ће бити 40 билиона, што значи да ће се удвостручити у периоду од осам година, пише "Зирохеџ".

Хартнет сматра да ће амерички годишњи трошкови камата скочити са 1,1 билиона долара на 1,6 билиона долара, чиме би могао постати највећи појединачни издатак владе САД до краја фискалне године.

Подсећања ради, у фискалној 2023. потрошња за социјално осигурање износила је 1,354 билиона долара, за здравство 889 милијарди долара, медикер 848 долара и националну одбрану 821 милијарду долара.

image