Економија

Потпредседник руске владе: Светска потражња за нафтом порашће до 2036. за око 10 одсто

Потпредседник руске владе Александар Новак је нагласио да кључни потенцијал за повећање производње нафте лежи у виђењу ситуације учесника споразума чланица Организације земаља извозница нафте ОПЕК+, што ће наставити да игра, како оцењује, одлучујућу улогу у стабилизацији глобалног тржишта
Потпредседник руске владе: Светска потражња за нафтом порашће до 2036. за око 10 одстоGetty © Royalty-free

Светска потражња за нафтом биће увећана за око 10 одсто до 2036. године због све веће моторизације у земљама у развоју, што ће захтевати улагања у производњу тог горива, истакао је потпредседник руске владе Александар Новак.

Он је у својој колумни за часопис "Енерџи Полиси" напоменуо да овај тренд захтева значајно повећање улагања у глобалну производњу, која последњих година опада због "зелене агенде", пренео је ТАСС.

Новак је нагласио да кључни потенцијал за повећање производње нафте лежи у виђењу ситуације учесника споразума чланица Организације земаља извозница нафте ОПЕК+, што ће наставити да игра, како оцењује, одлучујућу улогу у стабилизацији глобалног тржишта.

"Споразум ОПЕК+ омогућава нам да обезбедимо фер цену за нафту, а током читавог периода важења, већ је донео више од 30 трилиона рубаља (317 милијарди долара) додатних прихода у савезни буџет Русије", прецизирао је потпредседник руске Владе.

image