Економија

Цртају се планови за повезивање Србије на "Дружбу": Руска нафта преко Мађарске стиже нам до 2028.

Нафтовод ће се градити између Алђа у Мађарској и Новог Сада. Биће дугачак 128 километара, а изградња ће коштати око 100 милиона евра
Цртају се планови за повезивање Србије на "Дружбу":  Руска нафта преко Мађарске стиже нам до 2028.Getty © Janos Kummer

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић најавила је данас да ће нафтовод Србија - Мађарска бити изграђен до 2028. године.

"Кренули смо са изградњом нафтовода Србија-Мађарска који је у фази израде техничке документације, а инвеститор ће бити Транснафта. План је да изградња овог нафтовода буде завршена до 2028. године, што ће омогућити транспорт око четири милиона тона нафте", рекла је министарка на Гасном форуму Југоисточне Европе.

Она је рекла да ће се на томе радити упоредно са проширењем капацитета за склaдиштење нафте, што је предуслов да повећамо наше обавeзне резерве у складу са европском регулативом. 

Она је рекла да је тај нафтовод до Мађарске важан због диверсификације снабдевања сировом нафтом.

Подсетимо, Србија повезивањем на "Дружбу" добија још један правац допремања нафте, сигурност снабдевања рафинерије "Панчево" и јефтинији транспорт. Осим тога, наша земља више неће зависити од хрватског нафтовода "Јанаф" преко којег од 5. децембра 2022. не можемо да купујемо црно злато из Русије због санкција ЕУ.

Нафтовод ће се градити између Алђа у Мађарској и Новог Сада. Биће дугачак 128 километара, а изградња ће коштати око 100 милиона евра. Испорука руске нафте преко "Дружбе" не подлеже санкцијама ЕУ, јер је ембарго уведен на увоз црног злата морским путем. За изградњу може да се користи коридор гасовода од Србије до Мађарске, што ће смањити време реализације пројекта.

У складиштима у Србији и Мађарској довољно гаса

Ђедовић Хандановић је, говорећи о гасу, рекла да држава планира до 2028. године да изгради и гасоводе са Северном Македонијом и Румунијом.

Министарка рударства и енергетике изјавила је да Србија спремно чека предстојећу зиму и да су резерве гаса тренутно на нивоу око 700 милиона метара кубних у склaдиштима у Србији и Мађарској.

"Ово је историјски рекорд и знатно више него што је то било на почетку прошле грејне сезоне", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је рекла и да ће половином новембра бити завршена изградња гасне интерконекције Србија - Бугарска.

"Овим гасоводом Србија ће први пут имати приступ различитим изворима гаса, имаћемо могућност да користимо гас из Азербејџана и Грчке. Средином новембра очекујемо да буде физички завршена изградња", изјавила је Ђедовић Хандановић.

Гасни форум Југоисточне Европе организује портал Енергија Балкана под покровитељством Министарства рударства и енергетике, а главна тема форума је успешно пословање на путу ка "Нет Зеро економији", с обзиром да гас има кључну улогу у спровођењу зелене енергетске транзиције.

image
VV inauguration
banner