Економија

Расте продаја "ладе": Модел "гранта" траженији од најпопуларнијих аутомобила у Италији

"Лада" је за првих девет месеци продала 334.979 путничких и лаких комерцијалних возила, што је за 38,1 одсто више него у истом периоду лане
Расте продаја "ладе": Модел "гранта" траженији од најпопуларнијих аутомобила у Италији© Википедија

У Русији је у септембру продато 41. 489 путничких и лаких доставних возила марке "лада", што је за 14,5 одсто више него у току истог месеца прошле године и за 8,6% више него у августа ове године. "Лада" је за првих девет месеци продала 334.979 путничких и лаких комерцијалних возила, што је за 38,1 одсто више него у истом периоду лане.

Модел "гранта" је и даље најтраженији. Од почетка године продато је 155.708 примерака, од тога је у септембру продато 17.832 аутомобила или за 6,8% више него претходног месеца.  На пример, у Италији је у септембру и даље био најпродаванији модел "фиат панда" са 7.030 наплаћених примерака, или "лада гранта" је освојила 10.802 купца више од "панде", која је годинама најпопуларнији аутомобил на Апенинима, иначе  једном од три највећа тржишта Европске уније.

После "гранте", "веста" је била најуспешнија. У септембру су продата 12.014 возила, док је од почетка године, нове власнике добило 96.209 примерака "весте". У Италији је у септембру на другом месту био један увозни ауто, "дачија сандеро" са 4.131 продатим примерком, или "лада веста" је освојила скоро три пута више купаца за 30 дана.

"Лада нива" има стабилне позиције и праву армију обожавалаца практично од представљања 1977. године. Поуздани теренац, показао је у пракси да је способан да савлада теже препреке и од вишеструко скупљих возила исте намене. У септембру су продата 4.352 примерка верзије "легенд", што је за 17 одсто више него у августу, а  од почетка године пласиран  је на руском  тржишту 35.051 примерак, што је за 22,9 одсто боље него у истом периоду прошле године. Верзија "нива травел" је за девет месеци освојила 38.047 купаца, што је раст од 11,1 одсто у односу на исти период прошле године. У септембру су продата 4.304 примерка, што је раст од 2,9% у односу на август.

У наредном периоду, руководиоци "Ладе" очекују даљи раст продаје, а процене заснивају на новим моделима. Наводе, да ће недавно представљени модел "е-ларгус", бити продат у 50.000 примерака до краја године.

Електромобил има литијум-јонске акумулаторе, који су развијени и произведени у Русији, а купцима су понуђена два пакета, мањи, капацитета од 45,7 квч и већи од 61 квч.

Електромотор развија 120 киловата, то јест 163 кс. Е-ларгус убрзава од 0-100 км/ч за 9,5 секунди, а максимална брзина је ограничена на 145 км/ч. Постоје две каросеријске варијанте, путничка са 5 седишта и пртљажником запремине од 560 литара и доставна, са пртљажником од 2.540 литара. Цена возила је 2,99 милиона рубаља или око 29 900 евра. Почела је продаја и луксузног модела лада аура, о ком је већ било речи.

Успехе бележи и повратник, "москвич". Од почетка године продали су 15.500 возила, од тога у септембру су наплатили 2.300 аутомобила. Нове моделе најављује и произвођач ексклузивних аутомобила, "Аурус".

Директор компаније Андреј Панков је обелоданио, да ће новитет бити дуг око пет метара и припадаће сегменту  Е, као и "бе-ем-ве" серије 5 и "мерцедес" е класе. По устаљеном принципу, техничка основа је скупљи модел "сенат", што значи да ће огибљење имати исти концепт, напред је четворострука веза, позади је петоструко везана интегрална осовина.

Погон је на четири точка, а аутоматски мењач имаће осам степени преноса. У основном моделу биће редни четвороцилиндрични мотор од  2,189 литара радне запремине, који развија 245 кс и 400 км. Нови модел производиће у Санкт Петербургу.

За разлику од већине произвођача аутомобила из Европске уније, који бележе пад продаје и од 33 одсто, смањују број модела у производном програму  и немају јасан план развоја, руски произвођачи бележе стални раст продаје и редовно уводе нове моделе у производни програм. Ако би тржишни услови били поштенији, сигурно да би "Лада" и "Аурус", били још успешнији.

image