Магазин

Колико километара можемо прећи од тренутка када се упали лампица за резерву

Вечита дилема свих возача тиче се лампице за резерву, која се укључује када нам у резервоару понестане горива. Да ли она значи да нас свега пар тренутака дели од потпуног заустављања возила, или ипак можемо прећи још одређени оброј километара? Да одмах напоменемо: нема разлога за бригу, са резервом горива у резервоару можемо прећи још доста.
Колико километара можемо прећи од тренутка када се упали лампица за резерву© Canva / Imágenes de jose gulías trigás

Свако ко се иоле разуме у аутомобиле ће вам рећи да се никако не препоручује сипање горива тек када се на контролној табли укључи лампица која сигнализира резерву. Међутим, ово се десило сваком возачу, макар једном у животу.

Оно што је за већину власника аутомобила енигма јесте - колико се још може километара прећи од тренутка паљења те лампице до момента када у аутомобилу не остане ни једна једина кап горива.

Тачан број километара зависи од много фактора

Тачан број километара које можемо прећи са резервом зависиће од многобројних фактора, укључујући и марку аутомобила који возимо, тренутног стила вожње, просечне потрошње горива, терена којим возимо, као и посебних режима које наш четвороточкаш поседује.

Другим речима, уколико возимо агресивније, константно додајући и одузимајући гас - аутомобил ће трошити више горива, а самим тим, и број пређених километара ће бити мањи. Исти случај је и при вожњи по равном или узбрдо - на узбрдици ауто троши више горива, дакле, брже ће потрошити оно што је препстало у резервоару.

Један од важних фактора јесте и стање на путевима, као и временске прилике. У зимском периоду, када су путеви прекривени снегом, аутомобили обично троше више него на пролеће или јесен, када су путеви чисти. Такође, потрошња горива лети, када у колима ради клима, увек буде већа него када је она искључена.

Можемо прећи више него што мислимо

Ослањајући се на наведено, можемо закључити да не постоји универзална бројка која показује број километара који је преостао до потпуног пражњења резервоара. Међутим, стручњаци сугеришу да се он може израчунати веома лако. Наравно, никада се не треба ослањати на тачан број који добијемо.

"Обично се индикатор резерве укључује када је ниво горива у резервоару између 10 и 15 процената укупног капацитета". Другим речима, уколико са пуним резервоаром можете прећи око 500 километара, са резервом ћете, у стандардним околностима и уз оптималну вожњу, прећи између 50 и 75 километара.

Оно на шта се возачима увек скреће пажња јесте рационалност у вожњи, која је посебно важна када је количина горива у резервоару ограничена. Тада се препоручује гашење свих додатних потрошача, као што је то клима уређај. И наравно, уколико у опсегу од тих 50-ак километара нема ни једне пумпе, увек је безбедније стати на адекватном месту и потражити помоћ, него возити док се аутомобил сам не угаси.

image