Економија

Акције "Луј Витонa" пале након упозорења на "неизвеснo економско и геополитичко окружење"

Највећи светски конгломерат луксузне робе погођен је смањеном потрошњом у Кини
Акције "Луј Витонa" пале након упозорења на "неизвеснo економско и геополитичко окружење"Getty © tupungato

Акције ЛВМХ-а пале су за седам процената, дан након што је највећа светска групација за луксузне производе пријавила неочекивани пад продаје у трећем кварталу и упозорила на "неизвесно економско и геополитичко окружење".

Смањено интересовање кинеских потрошача утицало је на приходе француског конгломерата који контролише милијардер Бернар Арно. Приходи групе пали су за три процента на 19,1 милијарду евра за три месеца до 30. септембра у поређењу са истим периодом прошле године. Аналитичари су очекивали да ће приходи порасти за један одсто.

Продаја у основном одељењу за моду и кожну галантерију ЛВМХ-а, који се сматра главним у сектору луксуза, пала је за пет процената, док су аналитичари очекивали раст од један одсто, наводи "Фајненшел тајмс".

Ово је први пут да је компанија забележила пад продаје од 2020. године, када је пандемија ковида затворила предузећа и тржишта.

Кинески купци, који су подстакли већи део раста индустрије у протеклој деценији, обуздали су потрошњу јер су забринути због економских изгледа своје земље и слабог тржишта некретнина.

"Бурбери" и "Керинг", који је власник "Гучија", претрпели су двоцифрен пад продаје у последњим кварталима.

Ривалу "Ермесу" помогла је отпорнија база ултра-богатих клијената.

Акције ЛВМХ-а су ове године пале скоро 14 одсто, док су акције "Керинга" пале за 41 одсто. Акције "Еермеса" порасле су за скоро 10 одсто.

"Видимо да је ЛВМХ најслабији међу квалитетним именима", рекао је аналитичар "Бернстина" Лука Солца.

image