Економија

Вучић: Директан лет од Београда до Токија биће успостављен у наредних шест месеци

Подаци Народне банке Србије показују да су приливи по основу улагања јапанских резидената у нашој земљи износили 473,4 милиона евра у периоду од 2010. до 2023. године
Вучић: Директан лет од Београда до Токија биће успостављен у наредних шест месеци© Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће компанија "Ер Србија" у наредних шест месеци успоставити директан лет на линији Београд-Токио и истакао да је повезивање са Јапаном од највећег значаја за Србију.

''Ми ћемо дати све од себе да успоставимо ову линију у наредних шест месеци'', рекао је Вучић на Пословном форуму "Србија - Јапан: сусрет са Јапанском организацијом за спољну трговину ЏЕТРО (Јетро)" и позвао представнике јапанских компанија да чешће посећују Србију.

Додао је да је са министром Синишом Малим разговарао о увођењу три нова директна лета из Београда, а да је један од њих директан лет до Токија.

Вучић је рекао да Србија у последњих 12 година, по први пут у историји, има стабилан курс динара, као и да по подстицајима и субвенцијама јапанских компанија може да се упореди са најбољим земљама не само у Европи, већ и у ширем региону.

''Наравно, постоје и питања којима морамо боље да се посветимо и надам се да ћемо моћи то и да урадимо, као што је владавина права и систем судства и правосуђа, рекао је Вучић.

Додао је да није истовремено лака геополитичка ситуација, али да може да се преокрене у предност са инвестиционог гледишта када је реч о онима који би можда улагали у нашу земљу и нагласио да ће Србија одржавати мир и стабилност у региону и одржавати добре везе са свима.

Истакао је да је амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура константно доследан у покушајима да Јапан приближи Србији додајући да трговинска размена две земље мања од 350 милиона евра, али да ће бити прилика да се увећа у будућности.

Инвестициони рејтинг све три кредитне агенције

Вучић je изјавио да ће Србија до краја године добити инвестициони кредитни рејтинг и од агенција "Фич" и "Мудис".

"Ово је највећа пословна јапанска делегација која је икада посетила нашу земљу", истакао је Вучић на форуму, у коме учествује више од 100 јапанских компанија.
Вучић је рекао да постоје ствари којима можемо да се хвалимо, а то је да је Србија коначно добила инвестициони кредитни рејтинг од агенције "Стандард енд Пурс".

"Добићемо потврду од још две компаније, 'Фич' и 'Мудис' и то ће бити до краја године, веома брзо, али има још неких добрих ствари", рекао је Вучић.

Кредитне рејтинге додељују институције специјализоване за процену кредитног ризика, а три најутицајније агенције на финансијском тржишту су "Стандард енд Пурс", "Мудис" и "Фич".

Нагласио је да јавни дуг Србије у односу на БДП износи 46,5 одсто, што је заправо половина просечног јавног дуга у односу на БДП-а у ЕУ.

Пословни форум "Србија - Јапан: сусрет са Јапанском организацијом за спољну трговину Џетро (Јетро)", на коме учествују председник Србије Александар Вучић премијер Милош Вучевић, почео је у Палати Србија. На форуму учествују амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура и председник Јапанске организације за спољну трговину Џетро Сусуму Катаоке.

Форуму присуствују министри Синиша Мали, Томислав Момировић, Дубравка Ђедовић Хандановић, Јелена Беговић, Ирена Вујовић, Горан Весић, Дејан Ристић, Александар Мартиновић, Адријана Месаровић.

Привредну делегацију Јапана чини 105 чланова представника јапанских компанија из сектора информационих технологија и дигитализације, енергетике и заштите животне средине, аутомобилске и ваздухопловне индустрије, роботике, биотехнологије, агротехнологије, туризма, трговине, услуга и других области.

Представници јапанских компанија боравиће данас и сутра у Београду, са циљем директног истраживања инвестиционих могућности у Србији, најавила је раније Јапанска пословна алијанса у Србији.

То је наставак разговора започетих приликом посете делегације Владе Србије Јапану у јуну ове године и резултат је интензивирања економске сарадње између две земље.

Извозимо квасац и цигарете, увозимо аутомобиле

Подаци Народне банке Србије показују да су приливи по основу улагања компанија из Јапана у нашој земљи износили 473,4 милиона евра у периоду од 2010. до 2023. године.

Према подацима Републичког завода за статистику укупна спољнотрговинска размена робе са Јапаном, од јануара до јуна ове године, била је 160,1 милиона долара.

Укупан извоз робе у том периоду износио је 35,4 милиона долара, док је увезено 124,7 милиона долара робе, чиме је покривеност увоза извозом износила 28,4 одсто. Статистички подаци показују да је 2023. укупна спољнотрговинска размена робе Србије и Јапана била на нивоу од 332 милиона долара, од чега је извоз вредео 89,1 милион долара.

У истом периоду увезено је 242,9 милиона долара робе, а покривеност увоза извозом износила је те године 36,7 одсто. Водећи извозни производи Србије у Јапан у 2023. години биле су цигарете и неактивни квасац, док су водећи увозни производи били аутомобили и каблови од целулозног ацетата.

У трговинској сарадњи две земље, Србија има могућности за пласирање пољопривредних производа, посебно бобичастог воћа, који су веома цењени у Јапану.

Извоз органских производа такође је веома перспективан, а јапанске компаније су заинтересоване и за увоз српске здраве хране, вина, жестоких пића, минералне воде и лековитих чајева.

Услед пандемије порасла је потреба за смрзнутим воћем и поврћем, а Јапан годишње потроши 74 милијарде долара на увоз пољопривредних производа из различитих делова света и четврта је земља по обиму увоза пољопривредних производа.

Према подацима Агенције за привредне регистре Србије, на територији наше земље регистровано је 17 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Јапана, односно правна лица регистрована у Јапану.

image