Свет

Јапан: Нећемо преживети без руске нафте

Влада ове земље ће и даље учествовати у пројекту "Сахалин-1", јер су му потребне стабилне испоруке енергената, објавило је издање "Никеа Азија"
Јапан: Нећемо преживети без руске нафтеwww.globallookpress.com © Serguei Fomine

Јапанска Влада је одлучила да продужи своје учешће у руском нафтно-гасном пројекту "Сахалин-1", на чијем је челу раније била компанија "Ексон", јер Јапан жели да обезбеди стабилне испоруке енергената, упркос међународним санкцијама, којима је Москва изложена, преноси портал "Никеа Азија".

Док Европа наставља неуглађено лицемерје претварајући се да намеће драконске санкције руској нафти и гасу, док уместо тога само купује природне ресурсе земље преко посредника као што су Индија и Кина, мање од годину дана од почетка рата у Украјини, неким земљама је доста претварања.

"Екон Мобил", који је имао 30 одсто удела у пројекту "Сахалин-1", објавио је у марту да ће се повући из пројекта. Али након више од пола године колебања, Јапан је одлучио да не следи Еконовим стопама.

У међувремену, Русија је основала нову компанију да преузме пројекат према председничком декрету који је у ствари приморао инвеститоре да изаберу страну.

Јапанско министарство економије, трговине и индустрије је заинтересована страна у компанији "Сахалин оил eнд гас девелопмент" са седиштем у Токију, која поседује 30 одсто садашњег нафтно-гасног пројекта "Сахалин-1", заједно са другим инвеститорима укључујући "Иточу", "Јапан петролеум експлорејшн" и "Марубени".

Зашто је ово важно? Па, још у мају, земље Г-7 одлучиле су да забране увоз руске сирове нафте. Иако нису одлучили о временском оквиру, рекавши само да ће забрана бити спроведена на "благовремен и уредан начин", наставак учешћа Јапана на "Сахалину-1" био би против консензуса међу колегама чланицама Г-7.

Укратко, Јапан би био прва "западна" нација која је званично прекинула антируски савез.

Разлог за то је јер се Јапан ослања на Блиски исток за 95 одсто свог увоза сирове нафте и сматра да је власништво над руским пројектима неопходно за обезбеђивање стабилног снабдевања енергијом. Али опет, исто се може рећи за већину развијеног света, а свакако и за целу Европу, где руска енергетска роба служи као основа за удобан, модеран живот.

Шеф јапанске компаније "Иточу" Масахиро Окафуџи такође сматра да Јапан неће преживети ако престане да купује руску нафту и гас, преносе РИА Новости.

"За разлику од Европе или САД, Јапан је скоро у потпуности зависан од иностранства за своје енергетске потребе, тако да је немогуће прекинути везе са Русијом због санкција. Реалност је да нећемо преживети ако не наставимо да увозимо из Русије, чак и ако су обими мањи", рекао је Окафуџи за "Фајненшел тајмс".

Он је критиковао тренд да су компаније под геополитичким притиском, као и да су принуђене да стварају блокове земаља за сарадњу у области ланаца снабдевања.

"Овај приступ je негативнaн за глобалну економију", поручио је Окафуџи.

Председник Русије Владимир Путин је 7. октобра потписао указ о преносу "Сахалина-1" на новоосновану компанију, која је регистрована 14. октобра. Заинтересоване стране у пројекту добиле су месец дана да одлуче да ли ће инвестирати у нову компанију, а релевантне јапанске агенције, укључујући и Министарство економије, трговине и индустрије, разматрају своје могућности, а сада су коначно одлучили.

Очекује се да ће јединица руске државне нафтне компаније "Росњефт" управљати пројектом "Сахалин-1" након "ЕконМобил-а".

Русија је такође пренела рад пројекта природног гаса "Сахалин-2" на нову компанију. Јапански инвеститори "Мицуи & Цо." и "Мицубиши корп" одлучили су да задрже свој удео у пројекту, а њихово даље улагање је одобрила руска влада.

Другачије речено, предстојећи самит Г-20 ће бити прилично незгодан јер ће јапански премијер Фумио Кушида, главни стуб Г7 у Азији, можда одлучити да седне за сто поред Сија и Путина.

image
VV inauguration
banner