Економија

Америчке деоничаре чека најгора година од светске економске кризе

Аналитичари очекују озбиљан пад берзи
Америчке деоничаре чека најгора година од светске економске кризеwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Америчке акционаре чека најгора година од глобалне финансијске кризе, а стратег "Морган Стенлија", лидера у инвестиционом менаџменту, оцењује да ће корпоративни профит  дочекати исту судбину.

Предстојећа рецесија зарада "сама по себи могла би да буде слична ономе што се догодило 2008/2009", рекао је Мајкл Вилсон за "Блумберг". То би могло да изазове нови пад на берзи који ће бити "много гори од онога што већина инвеститора очекује", додао је он.

Према његовим речима, иако је укупна инфлација почела да пада са историјских максимума, недавни знаци слабљења америчке економије разлог су за бригу.

Тим "Морган Стенлија" сада је променио своју прогнозу зараде од 231 долара по акцији у 2023. на свега 180 долара. То би у комбинацији са премијама ризика капитала могло да доведе до пада берзанског индекса Ес енд Пи 500 (S&P 500) од чак 3.000 поена следеће године.

Вилсон ипак не очекује превелике проблеме на тржишту некретнина, нити да ће деонице пасти 50 посто као 2008. године.

Берзански индекс Ес енд Пи 500, један од седам главних индекса берза вредносних папира у САД, на путу је да падне на најнижи ниво од 2008. године после најава штедње Федералних резерви и Европске централне банке.

Стратези групације "Голдман Сакс" такође су упозорили на ризик за профитне марже следеће године, јер инфлација остаје висока.

image