Економија

Европске берзе у плусу, али је рецесија неизбежна

Ишчекују се даљи потези америчког ФЕД-а
Европске берзе у плусу, али је рецесија неизбежнаwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Европске берзе порасле су данас, а позитивно расположење тржишта требало би да се настави и на Волстриту, док се инвеститори надају да је то сигнал да би централне банке могле да приведу крају циклус повећања каматних стопа.

Након јучерашњих благих губитака на америчком Волстриту, азијске берзе су ојачале данас, као и европске, док је фокус инвеститора на сутрашњем састанку америчких Федералних резерви (Фед) и Банке Енглеске дан касније.

Светски индекс капитала МСЦИ, који прати акције у 47 земаља, порастао је за 0,7 одсто данас, држећи се близу прошлонедељног максимума.

Европски СТОКС 600 порастао је на највиши ниво у више од шест недеља, за 1,2 одсто, лондонски ФТСЕ 100 порастао је 1,4 посто, док је немачки ДАКС порастао за 1,3 процента.

Британски енергетски гигант "Бритиш петрол" (БП) остварио је профит од 8,15 милијарди долара у трећем кварталу, више него двоструко већи него у истом периоду прошле године. Захваљујући високим ценама енергената, и БП-ови ривали "Шел", "Ексон мобајл" и "Тотал енерџис" такође су пријавили огроман профит прошле недеље.

Фјучерси на америчке акције су порасли.

Главни инвестициони саветник у швајцарској консултантској кући УБП Норман Виламин рекао је да би пораст европских акција могао бити последица "ефикасно благих" смерница Европске централне банке прошле недеље, наводи Ројтерс.

"Иако је то позитивно, упозорио бих људе. За нас то само значи да је рецесија мало мање дубока него што би иначе била, али ми мислимо да рецесија долази у Европу", рекао је он.

Иако је прошлонедељни састанак Европске централне банке на тржишту био перципиран као да садржи блаже тонове, председница ЕЦБ Кристин Лагард рекла је да централна банка мора да настави да повећава каматне стопе да би се изборила са инфлацијом, чак и ако се повећа вероватноћа рецесије еврозоне.

Подаци од понедељка показали су да је инфлација у еврозони порасла више него што се очекивало у октобру, достигавши 10,7 одсто.

Очекује се да ће Фед у среду повећати каматне стопе за 75 базних поена, али инвеститори ће тражити сигнале да Фед разматра успоравање повећања каматних стопа у будућности.

Виламин сматра да су централне банке ухваћене у "натезању конопца" између успоравања економије и високе инфлације. "У Сједињеним Државама, пошто економија и даље иде прилично добро, нема много шокова, мислимо да стална повећања стопа имају смисла у првој половини следеће године", рекао је он.

Индекс америчког долара је пао 0,7 одсто на 110,8, док је евро порастао за 0,6 посто на 0,99405 долара. Кинески јуан достигао је скоро 15-годишњи минимум у односу на долар, након што је централна банка фиксирала званичну референтну стопу на најнижем нивоу од глобалне финансијске кризе 2008.

Цене нафте су порасле за више од један проценат, умањујући губитке у односу на претходну сесију, чему је помогао слабији долар.

image
VV inauguration
banner