Кафа и чоколада прве на листи производа који су "безобразно" поскупели: Када ће инфлација посустати?

Од почетка године цене кафе су повећане за око 11 одсто, а чоколаде за око 7,5 одсто

Кафа и чоколада су од почетка године највише поскупеле, а на списку производа чија цена је у фебруару значајно порасла су и цигарете и нафтни деривати.

Народна банка Србије је, позивајући се на податке Републичког завода за статистику, објавила да је међугодишња инфлација у фебруару била 4,5 одсто, а цене робе и услуга су у просеку повећане за 0,5 одсто у односу на јануар.

Из НБС наводе да је око половине месечне инфлације у фебруару последица раста цена прерађене хране, 1,2 одсто. Остатак раста потрошачких цена односи се на корекцију цена цигарета за 2,5 одсто, раст цена услуга у оквиру базне инфлације од 0,3 одсто и нафтних деривата за 1,2 одсто.

"Код категорије прерађене хране настављен је раст цена кондиторских производа и кафе, на шта се одражава знатан раст цена какаоа и кафе на светском тржишту, тако да су од почетка године цене кафе повећане за око 11 одсто, а чоколаде за око 7,5 одсто", кажу у НБС.

Кафа и чоколада дижу инфлацију

Килограм млечне чоколаде је, према подацима из "Потрошачке корпе", коју објављује Министарство унутрашње и спољне трговине, у децембру 2023. коштао 1.372 динара, док је последњег месеца 2024. био чак 1.896 динара, односно за око 500 динара више! У међувремену је овај слаткиш додатно поскупео.

Тренутно у трговинским ланцима у Србији готово да се ни не може пронаћи чоколада од 100 грама, јер су произвођачи смањили паковања, док су цене драстично подигли. За чоколаду домаћег произвођача од 90 грама потребно је издвојити и више од 240 динара, док је на акцији око 200 динара! 

Паковање од 250 грама класичне млечне чоколаде, које је некада било 300 грама, сада кошта од 650 до чак 725 динара. Оне које су са додацима кекса, лешника или неком врстом крема су још скупље. 

Поскупљење је делом може оправдати растом цена сировина, али се не може занемарити и алавост произвођача и трговаца.

Менаџер сектора у Институту за пољопривредну храну Велс Фарго Дејвид Бранч је изјавио да разлог за поскупљење кондиторских производа треба тражити у томе што је какао више него двоструко поскупео од јануара прошле године. Какао је у децембру достигао цену на тржишту од рекордних 12.646 долара по тони. 

На то је утицало пре свега лоше време у Западној Африци, најбитнијем региону за какао, што је отежало производњу те главне сировине за прављење чоколаде.

Према Индексу цена произвођача (ППИ), цена производње чоколаде порасла је у последње две године за више од 167 одсто.

Агроекономски аналитичар Жарко Галетин је рекао за РТ Балкан да је наше тржиште зависно од увоза кафе и какаа и да се и произвођачи у Србији усклађују са ценама на светском тржишту.

Према подацима из "Потрошачке корпе", цена кафе по килограму је за годину дана поскупела са 1.723 на 1.887 динара до децембра, јер за тај месец су објављени последњи подаци. У продавницама се, међутим, чини да су цене значајно више "скочиле".

Тренутно паковање од 200 грама, које је и најпродаваније, у трговинским ланцима кошта од 340 до 450 динара, у зависности до произвођача, што значи да је за килограм неопходно издвојити од 1.770 до чак 2.250 динара.

Када ће инфлација прикочити?

Из НБС наводе да је кретање инфлације од почетка године у складу с њиховим пројекцијама.

"Према актуелној пројекцији, инфлација би, након кретања око горње границе дозвољеног одступања од циља почетком године, од другог тромесечја требало да постепено успорава и да се крајем године приближи централној вредности циља, што је ниво око кога ће се кретати до краја хоризонта пројекције", кажу у Народној банци.

Они напомињу да ће таквом кретању инфлације највише допринети и даље рестриктивни монетарни услови, очекивано смањење светских цена енергената и нижа увозна инфлација, као и долазак нове пољопривредне сезоне, за коју прогнозирају да ће бити просечна.