Економија

Грамажа производа пада, а цена остаје иста: Европски потрошачи у борби против шринкфлације

Одбор за заштиту потрошача упутио је Европској комисији захтев да се производи којима је смањено паковање, а цена остала иста, посебно обележе
Грамажа производа пада, а цена остаје иста: Европски потрошачи у борби против шринкфлацијеGetty © Brandon Bell

На полицама је све више производа чија су паковања смањена, а цена им је остала иста. Ова непоштена произвођачка и трговачка пракса узела је маха на европском тржишту, а то показује и најновији захтев који је Одбор за заштиту потрошача упутио Европској комисији. Они траже да се овакви производи убудуће посебно обележавају како би купци били информисани да су паковања мања, а цена непромењена.

Биљана Борзан из овог одбора рекла је да се све више грађана жали због такозване шринкфлације, односно готово неприметног смањивања паковања производа код којих цена остаје иста.

"Тако су , на пример, дечије кашице пале са 200 на 180 грама, а број таблета за прање судова се смањио иако је паковање остало исто. Европска директива о непоштеној пословној пракси забрањује овакве манипулације. Потрошач често не зна да је дошло до промене количине док производ не донесе кући, а тада је касно. Није реално очекивати да купци у трговине носе лупе и дигитроне како би контролисали да ли је произвођач нешто променио. Зато је у Француској један трговачки ланац почео да посебно означава такве производе", наводи Борзанова.

Французи иначе наранџастом бојом означавају овакве производе. Борзанова каже да тражи од Европске комисије смернице како у овом случају што ефикасније да се примене европски закони, али и водич за трговце који би требало да следе француски пример.

Посебно је важно да се строго контролишу састојци у производима, јер се све чешће стављају јефтинији, а то се не напомиње на паковању или декларацији. Она наводи забрињавајуће примере из Немачке и Пољске где је примећено да у зубним пастама има мање активних састојака. У храни се, упозоравају, појављује све више јефтинијих суплемента, а мање скупљих природних састојака што може имати негативне последице и на здравље. Замене састојака такође нису написане на паковањима.

image