Економија

Крај доминације "петродолара"? Саудијска Арабија спремна за трговање у другим валутама

Од када је, почетком седамдесетих година, долар напустио златну подлогу нафта је продавана искључиво за америчке доларе, а сада би то могло да се преокрене
Крај доминације "петродолара"? Саудијска Арабија спремна за трговање у другим валутамаwww.globallookpress.com © Sascha Steinach/dpa-Zentralbild

Саудијска Арабија спремна је за разговоре о трговини нафтом у другим валутама, не само у америчком доларима, изјавио је министар финансија краљевине Мохамед ел-Џадан.

"Немамо проблем да преговарамо о томе како решавамо наше трговинске аранжмане, било у америчким доларима, било у еврима, било у саудијским ријалима", рекао је Мохамед ел-Џадан за "Блумберг" у уторак у Давосу.

Од када је, почетком седамдесетих година, долар напустио златну подлогу нафта је продавана искључиво за америчке доларе. Ова одлука је основа тзв. петродолара, односно, глобалне потребе за америчким доларом који захваљујући томе и има статус резервне светске валуте.

Сада би то могло да се промени.

"Не искључујемо било какву дискусију која ће помоћи да се побољша трговина широм света", поручио је Ел-Џадан.

Подсетимо, Саудијска Арабија била је деценијама од суштинске важности за одржавање "петродолара".

Одлука Саудијске Арабије, водећег светског извозника нафте, да за своју нафту прима и друге валуте могла би да скине долар са трона резервне светске валуте.

Током посете Ријаду прошле године, кинески председник Си Ђинпинг најавио је да ће Кина настојати да купује више нафте са Блиског истока, те да би желео да се трговина обавља у јуанима.

"Остварили смо стратешки однос са Кином, а исте односе гајимо са другим нацијама, укључујући САД, и желимо да такве односе развијемо са Европом и другим земљама које су вољне и способне да сарађују са нама", рекао саудијски министар финансија.

image