Свет

Кина и Саудијска Арабија: Шта (пре)остаје од петродолара?

Посета кинеског лидера Си Ђинпинга Ријаду унервозила је Запад и најавила геополитичке потресе
Кина и Саудијска Арабија: Шта (пре)остаје од петродолара?www.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг допутовао је у посету Саудијској Арабији где је са лидерима заливске краљевине разговарао о унапређењу односа две земље. Јуче је потписан и свеобухватни споразум о стратешком партнерству две земље чија је садржина предмет нагађања.

Топла добродишлица кинеском лидеру, у поређењу са млаким дочеком америчког председника Џозефа Бајдена неколико месеци раније, као и јачање пријатељства и партнерства Пекинга са Ријадом, изазвала је додатно интересовање јавности.

Уочи Сијеве посете, кинески "Глобал тајмс", близак Комунистичкој партији Кине, у коментару је указао на писање портала "Мидл Ист ај" који је, најављујући самит у Ријаду, навео да су циљеви Кине и заливских земаља блиски у бројним доменима, уз посебан акценат на могућу продају саудијске нафте у јуанима (уместо искључиво у доларима) и чланство заливске монархије у организацији БРИКС+.

"То је реалност која све више јача у Заливу и вероватно је да ће самит ове економске синергије подићи на нови ниво, а могући споразум о слободној трговини, нафтни послови у јуанима и чланство у БРИКС+ би у великој мери ојачали заливско-кинеске везе и додатно изазвали америчку хегемонију", навео је портал уочи Сијеве посете.

Разговор о продаји нафте за јуане повремено се водио у протеклих шест година између Пекинга и Ријада, а кинески напори да "интернационализује" јуан имају атрактивног партнера у Ријаду: Пекинг купује више од 25 одсто извоза нафте из краљевства, а ако би се ови послови ценили у јуанима, саудијска нафта би могла да помогне кинеској валути да ојача свој положај глобалне валуте, пише "Мидл Ист ај".

Поред тога, како је наведено, такав потез би могао да створи преседан и наведе и друге земље богате нафтом да следе њихов пример и продају своје производе у јуанима уместо у америчким доларима.

Петројуан и БРИКС+

Долар је већ скоро пола века стандардна валута за енергетско тржиште - Саудијска Арабија га користи од 1974. године, након договора са Никсоновом администрацијом који је створио формулу познату као аранжман "нафта за безбедност".

Саудијска и сва друга нафта купује се америчким доларима, и такозвани "петродолар" је помогао да се очува статус долара као највеће глобалне резервне валуте и средства плаћања за нафту и друге производе.

Дискусија о нафтним пословима у петројуану (кинеска валута за трговину нафтом) би указала да се норме светског поретка којим доминирају САД све више нарушавају новим алтернативама, оценио је "Мидл Ист ај".

Експанзија БРИКС-а - групе светских економија у успону: Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке – је још једна област у којој Пекинг види свој интерес.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји недавно је најавио идеју БРИКС+ оквира који обухвата намеру да се организација отвори за нове чланове. И Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати брзо су изразили интересовање за придруживање.

Амерички медији одмах су се ухватили, за њих, застрашујуће идеје о петројуану и БРИКС-у.

Си-Ен-Ен је известио о "озбиљним геополитичким последицама" ако пропадне дугогодишњи споразум Ријада и Вашингтона о продаји нафте за доларе. Аналитичари пак кажу да је то врло изгледна ствар.

"У блиској будућности, Саудијска Арабија би могла да продаје део своје нафте и да убира приходе у кинеским јуанима, што има економског смисла пошто је Кина главни трговински партнер краљевства", рекао је Насер Ал Тамими, виши научни сарадник у Институту за међународну политику ИСПИ, преноси Си-Ен-Ен.

Постоје и они који верују да се то већ дешава, али да ни Кина ни Саудијци то не желе јавно да кажу, указује америчка ТВ мрежа.

Према писању "Волстрит џурнала", иза затворених врата разговара се о, за Америку, "контроверзним" питањима петројуана, 5Г јмреже, војне опреме...

"Они сувише добро знају колико је ово питање осетљиво за Сједињене Државе", рекао је Гал Луфт, директор Института за анализу глобалне безбедности. "Обе стране су превише изложене америчкој валути и нема разлога да наставе да обављају билатералну трговину у валути треће стране, посебно када ова трећа страна више није пријатељ ниједној."

Сијева посета могла би да означи још један корак "у ерозији статуса долара" као резервне валуте, додао је.

Ерозија долара

"Волстрит џурнал" је у свом извештају са кинеско-саудијског самита указао на коткретан детаљ који потврђује да је крах (петро)долара и америчке хегемоније на видику.

Наиме, навео је лист, један од 34 потписана споразума укључује главну саудијску компанију за обновљиве изворе енергије "Аква пауер" и Индустријску и комерцијалну банку Кине (ИЦБЦ) - највећу кинеску комерцијалну банку, која је директан учесник у ЦИПС-у, кинеској верзији СВИФТ-а, што наговештава продубљивање финансијске сарадње између земаља. СВИФТ је глобална финансијска мрежа која омогућава неометан и брз трансфер новца преко граница - и под контролом је долара, за разлику од његове кинеске алтернативе.

Споразум са ИЦБЦ представља будућност у којој ће саудијске банке моћи да приступе ЦИПС-у, што би могло да убрза употребу јуана у саудијско-кинеској трговини нафтом, рекла је Жонгјуан Зое Лиу, сарадник за међународну политичку економију у утицајном америчком Савету за спољне односе.

"То је оно око чега би креатори политике у Сједињеним Државама требало да буду забринути", напоменула је.

Ови договори такође јачају аргументе да се Саудијска Арабија придружи мултилатералним оквирима које предводе Кина и Русија, као што су БРИКС и Шангајска организација за сарадњу, рекла је Лиу.

"Ово видим као право прагматично партнерство. Кина и Саудијска Арабија сарађују у областима које могу користити саудијском плану економске диверсификације", додала је она.

image