Економија

Спрема се златна дигитална рубља?

Иран и Русија раде на томе да међусобна трговинска потраживања измирују уз помоћ нове стабилне крипотвалуте
Спрема се златна дигитална рубља?www.globallookpress.com © Alexander Limbach via www.imago-/www.imago-images.de

Русија планира да покрене нову, стабилну криптовалуту (стејблкоин) чија би вредност била везана за злато, а у сврху коришћења у међународној трговини, изјавио је за лист "Парламентскаја газета" председник Одбора за финансијско тржиште у Државној думи Анатолиј Аксаков. О томе се разговарало током недавне посете Руске Федерације Ирану, где су званичници показали интересовање за ту иницијативу.

"Разговарали смо о издавању стејблкоина, дигиталних финансијских средстава (ДФА) која су везана за одређену референтну имовину. На пример, говорио сам о злату, златним полугама, произвођачима које могу да их обезбеде, или центрима у којима се злато складишти, а ДФА се издају на основу тих резерви", објаснио је Аксаков након посете руске делегације Исламској Републици.

Такав стејблкоин би могао да се користи као средство плаћања у трговини између Русије и Ирана, прецизирао је Аксаков, и додао да се иранска страна заинтересовала за тај предлог.

Посланик Државне думе напоменуо је да Иран има велика дуговања према РФ, док ирански ријал значајно осцилира и има два курса везана за амерички долар – званични, који је одобрила Централна банка Ирана, и тржишни курс, што представља проблем за обрачун робе која се увози из Русије.

Идеја о издавању руског стејблкоина чија би вредност била везана за злато, будући да се ради о најмање рањивој имовини, покренута је још 2019. године у Државној думи када је и предложено да се с тим у вези разговара са осталим чланицама БРИКС-а.

Иначе, БРИКС већ неко време ради на дедоларизацији, то јест увођењу заједничке валуте за трговину измешу земаља блока.

Притиснути западним санкцијама, Русија и Иран истражују опције за коришћење децентрализоване криптовалуте како би заобишли ограничења у спољној трговини. У августу 2022. године Иран је издао своју прву званичну наруџбину за увоз користећи криптовалуте, док Русија предузима кораке да легализује прекогранична плаћања криптовалутама. Такође, у развоју су и дигитална рубља и крипторијал који нису везани за злато.

image
VV inauguration
banner