Русија

Лавров најавио: На самиту БРИКС-а размотрићемо увођење заједничке валуте

Озбиљне земље виде све недостатке садашњег међународног монетарног и финансијског система и желе да створе сопствене механизме за обезбеђивање одрживог развоја, рекао је министар спољних послова Русије
Лавров најавио: На самиту БРИКС-а размотрићемо увођење заједничке валуте© Tanjug/ Yuri Kochetkov/Pool Photo

Стварање заједничке валуте за земље чланице БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) биће покренута на самиту овог  удружења, који ће бити одржан крајем августа, саопштио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров после разговора са председником Анголе Жоаом Лоренсом у Луанди.

"У том правцу иду и иницијативе које су се недавно покренуте. Размишљамо о стварању сопствених валута у оквиру БРИКС-а, као и у оквиру Заједнице држава Латинске Америке и Кариба", рекао је Лавров.

Према његовим речима, озбиљне земље које поштују себе врло добро знају шта је у питању, јер виде некомпатибилност власника садашњег међународног монетарног и финансијског система и желе да створе сопствене механизме за обезбеђивање одрживог развоја, који ће бити заштићени од спољних диктата.

"На самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Јужноафричкој Републици крајем августа, а на који је позвана група афричких земаља, укључујући, како сам разумео, председника Лоренса детаљније ћемо разговарати о томе", рекао је шеф руске дипломатије.

image
VV inauguration
banner