Економија

И "Јаху" најављује отпуштање великог броја радника

Велике технолошке компаније отпустиле више од 150.000 радника у последњих неколико месеци
И "Јаху" најављује отпуштање великог броја радникаwww.globallookpress.com © Christoph Dernbach/dpa

Компанија "Јаху" отпустиће 12 одсто запослених, односно елиминисаће око 1.000 радних места, што је само прва рунда резова у оквиру "већег плана реструктуирања њиховог одељења за огласе", пише "Блумберг".

У плану је да се број запослених у техничкој јединици "Јаху фор бизнис" смањи за скоро 50 одсто до краја 2023. године, што представља више од 20 одсто радне снаге у целој компанији.

"Ове промене које су данас објављене треба посматрати у светлу бољег пословног плана за то одељење у будућности", рекао је извршни директор Џим Ланцоне.

Додао је да је компанија узела превелик залогај, али да су морали да заузму реалан став о томе како примењују сопствене ресурсе.

Компанија је "веома профитабилна", рекао је Ланцоне, додајући да су отпуштања пре последица реструктурирања него проблема на тржишту огласа. "Увели бисмо ове промене чак и да је тржиште на врхунцу", рекао је он.

Међутим, "Аксиос" је такође крајем прошле године саопштио да ће отпустити раднике, нешто мање од 1.000 њих у неколико одељења. Истовремено, амерички компјутерски гигант "Дел технолоџиз" отпустиће око 6.650 запослених, који чине пет одсто укупне радне снаге.

Раније су и из компаније "Гугл" навели да ће отпустити 12.000 радника, а из "Амазона" ће отпустити око 10.000 запослених, што је највећи талас отпуштања у историји те компаније.

"Мајкрософт" је саопштио да ће до краја трећег тромесечја ове фискалне године затворити 10.000 радних места.

С обзиром на велики број отпуштања у озбиљном броју мултинационалних компанија, доводи се у питање да ли је реч само о "реструктуирању" или је, ипак, у питању дубљи проблем на самом тржишту. 

Магазин "Форбс" објавио је да је у последњих неколико месеци отпуштено више од 150.000 радника у највећим светским технолошким компанијама. 

Лист закључује да је, између осталог, то последица пандемије, али да је поред тога проблем настао и због тога што су се технолошки гиганти пребрзо проширили, а потом су их убрзани развој вештачке интелигенције и аутоматизација довели у ситуацију да је најједноставнији начин за уштеду - замена људи машинама. 

image