Економија

Највећи резови у историји компаније: "Амазон" отпушта око 10.000 запослених

Технолошке компаније отпустиле хиљаде запослених
Највећи резови у историји компаније: "Амазон" отпушта око 10.000 запосленихwww.globallookpress.com © Aloisio Mauricio/Keystone Press Agency

"Амазон" планира да отпусти око 10.000 запослених, а до првих отказа доћи ће већ током ове недеље. Ово је највећи талас отпуштања у историји ове компаније, преноси "Њујорк тајмс".

До отпуштања ће доћи у сектору за уређаје, укључујући и дигиталног асистента "Алексу", као и у малопродаји и људским ресурсима, рекли су за њујоршки лист запослени чији идентитет није објављен.

Укупан број отпуштених и даље није званичан, а одласци ће бити вршени у групама, а не одједном, како би запослени могли да заврше своје радне задатке. Уколико буде отпуштено 10.000 људи, реч је о 3 одсто од броја стално запослених и мање од 1 одсто од укупног броја запослених, укључујући и хонорарне раднике, којих широм света има преко 1,5 милиона.

Овако драстично смањење запослености – поготово пред почетак празничне сезоне – показује у каквим проблемима се "Амазон" налази, у тренутку кад економска криза све више притиска америчку економију.

"Амазон" је тако постао највећа технолошка компанија која је отпустила раднике, исте оне које је до пре само неколико месеци на сваки начин покушавала да сачува.

Промене пословних стратегија и нестабилна економска ситуација довели су до масовног отпуштања радника у технолошком сектору широм Америке, наводи "Њујорк тајмс". Илон Маск је преполовио број запослених у "Твитеру" након што је купио ту компанију, док је "Мета", компанија у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, најавила отпуштање око 11.000 запослених, односно око 13 одсто од укупног броја.

Велики преокрет у компанији након две успешне године током пандемије

"Амазон" је током пандемије корона вируса остварио највеће профите у својој историји, у тренутку када је куповина преко интернета експлодирала а компаније су почеле су масовно почеле да користе њихове клауд услуге. Компанија је дуплирала број запослених за само две године, а профити су уложени у ширење и експерименте, како би се пронашла следећа "велика ствар" у свету технологије.

Међутим, ова година била је драстично другачија за технолошког гиганта, који је забележио најниже стопе раста у последње две деценије. Одлука да се рекордни профити брзо уложе у експанзију показали су се као грешка, а промене у навикама потрошача и висока инфлација негативно су утицали на малопродају, преносу њујоршки лист.

У "Амазону" су рекли да затезање каиша за њих није ништа ново, те да ће су већ морали да отпуштају запослене током пуцања дот-ком балона 2001, када су смањили њихов број за готово 15 одсто. "Амазонове" деонице изгубиле су готово билион долара врендости на тржиштима од кад је Енди Џаси преузео функцију извршног директора прошле године.

"Амазон" је већ отпустио око 80.000 радника од априла до септембра ове године, али је ту углавном била реч о запосленима на одређено време.

image