Економија

Кина закључује нови гасни мега-уговор са Катаром: Од кога ће Европа куповати гас?

Кинеска национална нафтна компанија (ЦНПЦ) договорила је са "Катар енерџисом" главне услове уговора на готово тридесет година о куповини течног природног гаса
Кина закључује нови гасни мега-уговор са Катаром: Од кога ће Европа куповати гас?www.globallookpress.com © © Ahmad Halabisaz

Кинеска национална нафтна компанија (ЦНПЦ) близу је склапања уговора на готово тридесет година о куповини течног природног гаса (ЛНГ) од "Катар енерџија" са њиховог великог пројекта Северно поље, рекло је троје људи упућених у преговоре.

Ако буде закључен, биће то други такав уговор склопљен између великог извозника ЛНГ-а Катара и другог највећег купца на свету Пекинга, пренео је Ројтерс.

Прошлог новембра, кинески "Синопек" и "Катар енерџи" склопили су уговор према којем ће заливска земља испоручивати четири милиона тона ЛНГ-а кинеској компанији наредних 27 година – што је најдужи период у уговорима које је до сада потписао Катар.

"ЦНПЦ и Катар договорили су се око главних услова уговора који ће бити веома сличан 'Синопековом'", рекао је званичник упућен у разговоре који није желео да буде именован.

Ни ЦНПЦ ни "Катар енерџи" нису желели да коментаришу наводе медија.

"Синопек" је у новембру саопштио да је уговор о куповини гаса део "целовитог партнерства", што би могло да значи да кинеска фирма разматра да купи удео у постројењу Северно поље које се проширује.

У све затегнутијим односима Кине са Сједињеним Америчким Државама и Аустралијом, Пекинг види Катар, највећег гасног ривала две државе, као сигурније место за инвестиције.

"Синопек" и ЦНПЦ не би разматрале тако дугорочне уговоре да се не надају и могућности да обезбеде мањи удео у Северном пољу, рекао је агенцији други званичник из Пекинга.

"'Катар енерџи' има укупно 75 одсто удела у проширењу Северног поља које ће коштати најмање 30 милијарди долара и могао би да понуди до пет одсто удела неким купцима", изјавио је извршни директор компаније Сад ал Каби.

Он је навео да државна компанија преговара о неколико уговора о испоруци са бројним могућим купцима и да ће они бити објављени када договори буду постигнути.

Највећи кинески увозник гаса, ЦНПЦ, прошле године повећао је увоз гаса из Русије гасоводима и танкерима, преузимајући испоруке које више нису одлазиле у Европу због ЕУ санкција Москви после почетка сукоба у Украјини.

Подаци кинеске царине показују да је увоз катарског ЛНГ-а прошле године порастао за 75 одсто, чинећи четвртину укупно увезеног гаса, али су се укупне количине ЛНГ-а који је Кина увезла смањиле за 20 одсто.

С друге стране, увоз из Аустралије и САД опао је за 30 одсто, односно 77 одсто у односу на 2021. годину.

"Катар енерџи" потписао је прошле године пет уговора са великим међународним компанијама за пројекат Северно поље, план проширења који ће бити спроведен у две фазе, а намера је да се његовом реализацијом повећа производња ЛНГ-а на 126 милиона тона годишње до 2027. са тренутних 77 милиона тона.

Свака од пет великих компанија, "Тотал Енерџис", "Ексон Мобајл", "Коноко Филипс", ЕНИ и "Шел" потписала је споразум о заједничком улагању са "Катар Енерџисом".

image
VV inauguration
banner