Свет

"Монд": Гасна криза у Европи трајаће бар до 2027. године

Очекује се дефицит једнак повлачењу Катара са тржишта течног природног гаса, преноси француски лист
"Монд": Гасна криза у Европи трајаће бар до 2027. годинеwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Снажна зависност Европе од течног природног гаса (ЛНГ) довешће до повећања цена и емисија гасова стаклене баште, у контексту појачане конкуренције са Кином, показала је студија истраживачког центра "Шифт проџект".

Због тога се очекује да зима наредне године буде тешка на многим фронтовима, па и на "гасном фронту", пише француски "Монд". Од почетка специјалне војне операције у Украјини, руски природни гас је пао са 40 посто на 9 посто увоза Европске уније, па су Европљани пожурили да потпишу дугорочне уговоре са земљама извозницама ЛНГ. Један од примера је петнаестогодишњи уговор Немачке са Катаром.

Изненадна помама за ЛНГ произвела је драматичан раст цена гаса на светском тржишту, које су за само неколико месеци порасле пет пута, достижући ниво без преседана. Потешкоће у снабдевању изазивају страх од нестанка струје у неколико европских земаља које се у великој мери ослањају на електране на гас, и штете индустрији, посебно у Немачкој, која је навикла на релативно јефтин руски гас, пише француски лист.

Према студији коју је спровео "Шифт проџект", оваква ситуација би могла да траје најмање пет година. У извештају за Министарство одбране који је објављен 6. децембра, истраживачки центар објашњава да је 40 одсто потреба ЕУ за гасом у 2025. у опасности да не буде задовољено или да се ослања на "неидентификоване изворе снабдевања". 

"Уколико се размена гаса ЕУ и Русије не врати у нормалу, глобални дефицит кога се треба плашити до 2030. године је величине 100 кубних гигаметара, што је исто као када би се Катар повукао са тржишта ЛНГ", наводи се у студији.

На основу података експертске компаније "Ристад Енерџи", истиче се да садашња гасна криза нема везе са економском ситуацијом, већ са структурном динамиком.

"Криза је почела у септембру (2021. године), у време опоравка након пандемије, а погоршала се због ситуације у Украјини", истичу истраживачи и додају да су санкције Русији и напади на гасоводе Северни ток 1 и 2 натерали Европу да тражи друге изворе гаса.

Ипак, "Монд" подсећа да ЕУ није усамљена у овоме, ту је и Кина, али, за разлику од Европљана, Кина је већ успела да обезбеди снабдевање до 2025. године.

image
VV inauguration
banner